Annonce

Annonce

Svar: Søvn og dagsplan - 3 mdr.


17. juli 2015

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Gry

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, som jeg naturligvis gerne vil besvare:)

Der sker rigtig meget med jeres dreng i øjeblikket - både motorisk og mentalt - og dermed også med hans søvn. Som du så fint beskriver, så er han nu meget mere opmærksom på verden og hvad der sker omkring ham. Han suger indtryk til sig og følger rigtig godt med. Han begynder at kunne holde sit hoved, kigge sig omkring, følger ting bevidst, skelner mere og mere imellem hvorvidt han er hjemme eller ude, i favn hos jer eller fremmede osv.

Hans lyst til at opleve og mærke verden gør, at han naturligt har svært ved at sige fra og overgive sig til søvnen, når han skal sove. Det er svært at slippe alle oplevelserne og derfor oplever du ham nogle gange grædende, når han skal sove og at han let kan virke overtræt. Samtidig drømmer han mere, alle oplevelser skal bearbejdes i drømme og derfor sover han også mere uroligt, når han sover. Han kan både klynke og græde i søvn og faktisk også nogle gange grine i søvne.

Rent fysiologisk begynder hans søvn også at ændre sammensætning nu. I de første måneder skifter han mellem at sove dyb og let søvn, nu begynder hans søvn at indeholde flere stadier og kommer i sammensætning til at minde mere og mere om den måde din søvn er skruet sammen på. Det betyder at han nogle gange vil falde i søvn og måske blot sove mellem 20-40 minutter, så vågner han pludselig op, græder, klynker, smasker, har brug for en beroligende hånd for at sove videre. Det skyldes, at han har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet og det er her netop vigtigt, at du hjælper ham videre i søvnen og ikke tror, at det er tid til at stå op og lege:)

Det vil ofte også være sådan, at børn i denne alder har svært ved at koncentrere sig om at spise, eller sagt på en anden måde, så lader de sig meget let forstyrrer, når de spiser. Derfor kan I komme ind i en rytme, hvor han vil slatspise og slatsove lidt hele dagen igennem - og derfor kan det være en god idé, at man netop i 3-4 måneders alderen forsøger at arbejde på en rytme, hvor han har nogenlunde faste sovetider, ligesom faste spisetider, legetider osv. kan være en god idé.

Det lyder rigtig fint, at han nogle dage har brug for 4 lure dagligt, det må han gerne få, men generelt vil det ofte passe fint med 3 lure - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Du skal gå ud fra at han har brug for mælk imellem sine lure - og altid skal have mælk som en fast del af sit putteritual. Det at få mælk lige før han puttes, vil hjælpe ham til at overgive sig til søvnen og sove længere. Nogle gange vil han naturligt have behov for mælk, når han vågner efter en længere tur og her skal du så også amme ham, men før han igen skal sove, vil det være rigtig fint, at du så skifter ham og ammer ham igen.

Ved på den måde at amme ham af to omgange mellem hver lur, så sikrer du ham lidt ekstra mælk og du får samtidig stimuleret dine bryster, så du også producerer lidt ekstra - og han behøver ikke søge brystet så hyppigt om natten, hvis han er fyldt op på denne måde i løbet af dagen:) På sigt, når han skal begynde med skemad, vil det være helt naturligt, at han så tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes brystet før han så puttes igen. Så mælk som en fast del af putteritualet er vigtigt nu og også fremover.

Og så til dine spørgsmål:

Ja - det er okay, at du lægger ham til brystet om natten, når han vågner og har brug for brystet for at finde ro og kunne sove. MEN, prøv om du kan fylde ham lidt ekstra op om ...


Annonce

... dagen, ved nogle gange at amme ham af to omgang mellem hver lur. Så han ikke behøver søge brystet helt så hyppigt om natten, men lærer at indtage størstedelen af sit behov i dagtimerne.

- Ja, han er helt sikkert igang med at udvikle sig rigtig meget både motorisk og mentalt, det man også kalder for et tigerspring. Og det er helt naturligt for hans alder, at han lige nu søger brystet ekstra og også sover meget uroligt. Vær dog opmærksom på at hjælpe ham til at sove længere lure, så han ikke begynder at få en rytme, hvor han både slatspiser og slatsover lidt hele dagen igennem:)

- Det er helt normalt at børn i denne alder går til ro for natten omkring kl 22 og de sover ikke nødvendigvis længere om morgenen. De fleste børn vil generelt have behov for 15 timers søvn i døgnet. Det betyder at hvis han sover ca. 10 timer om natten, vil han skulle sove ca. 5 timer om dagen, fordelt på ca. 3 lure. Sover han kortere nattesøvn vil hans dagsøvn være lidt længere og omvendt:) De 15 timer er gennemsnitlige og det betyder, at nogle børn vil sove lidt mere og andre børn vil sove lidt mindre.

- Det er helt normalt, at han lige nu har ekstra meget brug for en beroligende hånd eller brug for at være svøbt, når han sover. Den store udvikling han går igennem gør både at han rent motorisk kan ligge urolig, men det gør også, at han har ekstra meget behov for at mærke, at du er der. Derfor beroliger det ham, når han kan mærke dine hænder på sin krop.

- Du må meget gerne hjælpe ham med at få lidt rytme. Det betyder, at du skal forsøge at hjælpe ham til at sove lidt længere lure, ved f.eks. at du lægger dig sammen med ham eller du putter ham i barnevognen og triller ham en tur. Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af hans lure i løbet af dagen f.eks. middagsluren varer mindst 1.5 time, meget gerne mere. Så han vænnes til at sove en længere lur midt på dagen og stille og roligt får en sådan rytme ind i kroppen, en indre fornemmelse for at have behov for en god lang middagslur.

- Du skal se på, hvordan han trives og hvordan han virker, når han vågner. Hvis han vågner op, glad og smilende og er klar til at møde dagen, leger pludrer osv. så har han sovet godt og fået en god lur. Hvis han derimod vågner tydeligt træt og grædende, så vil det være rigtig godt, at du forsøger at berolige ham og hjælper ham med at sove lidt videre netop ved at du lægger dig og ammer ham eller triller ham en tur for på den måde at holde ham sovende.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre. Tilbydes ofte brystet igen, når han vågner og dagen begynder.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes og dier her ofte hyppigt. På den måde fylder han sig ekstra op til natten og kan først på natten sove et lidt længere stræk.

Sen aften eller først på natten: Ammes

Midt nat: Ammes

Det er helt normalt at børn i 3-4 måneders alderen ikke går i seng før omkring kl 22. Det handler om, at de ofte sover deres 3. lur først på aftenen og herefter har de en vågenperiode, hvor de hygger sig sammen med mor og far, pludrer, leger, dier ved brystet. Denne rytme ændrer sig igen når de bliver ældre.

Jeg håber du kan bruge dette videre :) Jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du blandt andet netop læse om søvnen i 3-4 måneders alderen og hvorfor han sover som han gør lige nu - og hvordan du så kan hjælpe ham videre:)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce