Svar: Salt i mad - 2 år
Kære Linda
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen :)
Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på at spise mad med mindre salt. Det er en af Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsens anbefalinger - undersøgelser viser, at hvis man spiser meget salt i en ung alder, så øges risikoen for forhøjet blodtryk senere i livet og arteriosklerose (fortykkelse af blodkar og risiko for blodpropper).
Det er dog ikke sådan, at vi fuldstændig skal undvære salt, for salt er vigtigt for os. Det har betydning for vores væskebalance og vores muskel- og nervefunktion. Så I og jeres datter må gerne spise salt, men ikke i store mængder:)
Som du selv nævner, så er det især forarbejdede fødevarer, som indeholder salt. Det er f.eks. ost, pølser, brød, konserves osv. Derudover får vi salt, når vi tilsætter det til vores madlavning og bruger bordsalt.
Sundhedsstyrelsen skriver: "Det anbefales at begrænse saltindtagelsen allerede fra de tidlige år, således at saltindholdet i børns kost ikke bør ligge over 0,5 g/MJ. I overgangskosten bør aktiv saltning undgås, men barnet kan ...
... spise med af familiens grøntsager, der er kogt med salt". Citat fra bogen "Ernæring til spædbørn og småbørn" Sst. 2015.
Det anbefales også, at I køber produkter, som er mærket med nøglehulsmærket. Når du vælger produkter med dette mærke, så sikrer det at indholdet af både salt, fedt og sukker er holdt nede, og at produktet har et godt indhold af fibre. Du kan også se efterprodukter med fuldkornsmærket. For både nøglehulsmærket og fuldkornsmærket gælder følgende sundhedskriterier:
- Fedt: Der må højst være 7 gram fedt pr. 100 gram
- Sukker: Brød må højst indeholde 5 gram sukker pr. 100 gram
- Salt: Saltindholdet må ikke overstige ½ gram pr. 100 gram, hvilket svarer til 1.25 gram salt pr. to skriver brød.
- Kostfibre: Der skal være mindst 5 gram kostfibre pr. 100 gram.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
På mange produkter vil saltindholdet være angivet i natrium. Du skal være opmærksom på at et indhold på 1 g natrium, svarer til 2,5 g salt.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og at det er svar nok på dit spørgsmål:)
Jeg vil sende dig lidt link, hvor ud kan læse mere:)
Fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger