Annonce

Annonce

Svar: Spytter når hun spiser mv.


29. juni 2015

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Maries mor

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål - jeg svarer på dem i den rækkefølge, de stilles:)

Ad 1) Det lyder som om at Marie har fundet ud af, at munden kan bruges til meget andet end at spise med. Hun kan lave lyde, blæse bobler, spytte med maden osv. og når hun gør alt dette, så får hun en reaktion fra sin mor - og det er naturligvis spændende at udforske. Derfor er det vigtigt, at du tydeligt signalerer, at du ikke synes det er sjovt. Dermed ikke sagt, at du skal skælde ud eller sige nej, men du må godt undgå at begynde at grine og i stedet forsøge at ignorere det og samtidig også opfordre til det, du gerne vil have i stedet. Du kan f.eks. sige "mmm mam mam mam", så I på den måde taler om maden i stedet for at spytte med den. Du kan også fortælle hende, hvad du gerne vil have "ind i munden skat, ind i munden", så hun hører at maden skal være i munden. Du kan dele måltidet med hende "se her, vil du smage min kartoffel?" osv. Så fokus bliver på det at spise fremfor at spytte, lege med maden, undersøge din reaktion.

Ad 2) Det vil også hjælpe hende, at du nu giver hende mad i stykker, som hun skal koncentrere sig lidt mere om at indtage:) Og det vil være super fint at begynde med små bidder af en bolle som mellemmåltid om formiddagen, serveret sammen med lidt frugt. Og til frokost kan hun få rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. Det kan være smøreost, leverpostej, sildepostej, rognguf eller lignende. Når du bruger smørbart pålæg af denne slags, så behøver du ikke komme ekstra fedstof på brødet, men bruger du fast pålæg, bør du bruge smør, plantemargarine, minarine og lignende på brødet.

Du bør supplere med grøntsagsmos i starten og faktisk kan du også med fordel bruge lidt grøntsagsmos som smørbart pålæg. Om aftenen kan du tage mere og mere udgangspunkt i jeres mad. Stadig skal hun også her have mos, men kan ved siden af tilbydes små bidder af en frikadelle, lidt godt kogte pastaskruer osv. Så hun på den måde både for mos og mad i stykker. I min bog "Helens bog om børn og mad" finder du forslag til opskrifter, både til smørbart pålæg og også til familiemad, som I alle sammen kan spise. Bogen er kommet i en ny udgave - du kender den på det røde bånd, som sidder i øverste højre hjørne.

Ad 3) Er du sikker på, at hun ikke har allergi - høfeber? Er det vandtynd og klar snot som løber, så kan det være tegn på allergi. Hun kan også have problemer med øjne der klør, hæver eller er røde. Det kan tænkes at hun reagerer på pollen fra forskellige planter og træer…

Hvis det er dette, som er problemet, så er det vigtigt, at du sørger for at lukke døre og vinduer, så I så vidt muligt holder jeres hjem pollenfrit. Nogle gange skal du naturligvis sørge for at der bliver luftet godt ud - gør det tidligt om morgenen, da mængden af pollen ofte er mindre her og sørg så samtidig for en god rengøring. Reagerer hun f.eks. på græspollen, så ...


Annonce

... undgå at tage hende ud lige når der bliver slået græs…

Brug helt bløde servietter, når du tørrer hende om næsen og smør evt. med lidt hudcreme, der kan beskytte huden lidt, så hun ikke bliver rød og irriteret.

Ad 4) Hvis det er rigtig varmt, vil det ofte være dejligt at sove indendøre. Gerne i et køligt, mørkt rum. Det kan være en god idé at åbne vinduet om morgenen og lade frisk luft komme ind i rummet, trække gardinerne for så solens stråler holdes ude og lukke døren - på den måde holdes rummet ofte køligt.

Sover jeres datter ude, skal hun stå i skyggen, og du skal sikre dig, at temperaturen i barnevognen ikke bliver for høj. Hun vil sandsynligvis have brug for at have lidt tøj på - måske en bodystocking, måske et par små løse bomuldsbukser eller måske helt bare ben og et par små strømper på fødderne. Det er bedre, at hun har lidt tøj på og ingen dyne end at du putter hende uden tøj under dyne eller tæppe… Du skal mærke hende i nakken, hvis hun sveder, har hun det for varmt og skal have mere tøj af, og kalechen på vognen skal måske lægges ned, så der kommer mere luft til hende. Hun bør ikke sove i barnevognen bag en stofble. Der skal ikke være myggenet, regnslag eller lignende på vognen, hvis ikke det er nødvendigt. Det øger temperaturen i vognen og der bliver meget hurtigt iltfattigt. Er det varmt og sover hun ude, skal du sikre dig, at der kan komme luft til hende og skygge skabes under et stort træ, ved at bruge en parasol, solsejl eller lignende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ad 5) Det lyder dejligt med en tur til København og besøge familien. I må gerne køre et par timer med jeres datter i bil. Det sker der ikke noget ved. Det kan være en god idé, at køre på et tidspunkt, hvor hun normalt skal sove, så I får lagt nogle kilometer bag jer og udnytter hendes sovetid. I kan vælge at køre tidligt om morgenen, så hun "sover sin nattesøvn videre". I kan også vælge at køre til formiddag- eller middagsluren.

Når I kører, vil det være godt, hvis du en gang imellem kan komme en lille hånd ind under hendes numse og flytte lidt på hende, så hun ikke sidder i fuldstændig samme stilling hele vejen. Hun kan ikke flytte på sig selv på samme måde, som vi voksne kan. Men du behøver ikke vække hende. Hold en pause, hvis hun selv viser behov for det og udnyt denne pause til at skifte ble, få lidt at spise, lege lidt osv. hvorefter I så kører videre.

Lidt frugt, evt. en frugtsmoothie eller frugt i et frugtnet kan være praktisk når man sidder i bilen. Ellers lidt legetøj i form af rangler osv. kan bruges, måske vil hun kikke lidt på jeres telefon eller en ipad... Men det er svært at aktivere et barn i denne alder i længere tid, når hun skal sidde stille og spændt fast. Derfor er det en god idé at køre, imens hun sover.

Måske kan det passe med, at I kan køre et par timer, holde pause på Fyn, og så køre videre, når hun igen virker klar til det…

Håber at I får en rigtig god tur og god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj til børn

Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce