Svar: Potte træning?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
De fleste børn viser tegn på at være parate til renlighed, når de er 2.5-3 år gamle. Nogle er klar lidt før, andre først lidt senere. Og det vil være usædvanligt, hvis et barn på 1.5 år som jeres datter er helt klar til at smide bleen:)
Det handler om, at renlighed er en fysiologisk proces. Det er et samspil mellem hormoner, at kunne mærke og fornemme vandladning, at kunne sige til, holde sig indtil toilettet nås og det er ikke noget man selv styrer. Derudover skal barnet også være mentalt parat og motiveret. Det er altid bedst at træne renlighed, hvis det kan ske i et samarbejde mellem barn og forældre.
Et tegn på at barnet er fysiologisk parat er, at jeres datter skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Det vil sige, at hvis du skifter din datter ca. hver 3 time, så skal du altså opleve, at hun faktisk har en tør ble og at hun f.eks. tisser, når hun får bleen af.
Derudover siger man at renlighed har 3 faser:
1. I første fase kommer barnet og gør opmærksom på at det har tisset eller lavet i bleen, og at det gerne vil have en ren ble på. Barnet begynder altså at fornemme, at det er rart med en ren og tør ble, fremfor en våd ble.
2. I anden fase registrerer barnet, når det sker. I kan se på hende, at hun er opmærksom på, at hun tisser eller laver, og måske siger hun direkte "nu tisser jeg?!".
3. I tredje fase når hun at sige til lige inden. Der er her tale om meget få sekunder fra hun mærker tissetrang og til hun rent faktisk tisser, så her er det et spørgsmål om at skynde sig - hun vil her kunne tisse et par dråber, men så kunne holde sig kortvarigt til I når toilettet og vil så der tisse færdig.
Man kan godt udnytte sommeren og lade barnet løbe lidt rundt uden ble. Det kan være med til at skubbe lidt til faserne. Hvis jeres datter løber i haven uden ble og pludselig tisser, så bliver hun naturligt opmærksom på, hvad der sker, og I kan forklare "du tisser", så hun ved hvad det betyder, når I taler om dette. Hun bliver måske lidt forskrækket, og I skal så berolige og betrygge.
Men ellers er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. I stedet anbefaler jeg, at man indfører faste toilettider. Det kan i starten f.eks. være at hun hjælpes med at tisse, når hun står op om morgenen og som det sidste om aftenen gerne i forbindelse med aftenbadet, hvor hun alligevel har ble og tøj af. Her kan hun opfordres til at prøve at sidde på f.eks. en ...
... potte.
Hun skal ikke spørges "skal du tisse?", for så kan I være sikre på at hun siger nej og tisser kort tid efter. I stedet skal I tage hende ved hånden og sige "kom vi skal lige ud at tisse" og følge med hende, så det bliver noget helt naturligt. Stille og roligt skal de faste toilettider udvides, så det ikke kun er morgen og aften, men også i løbet af dagen f.eks. før I kører op for at handle, før hun løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv. Og her skal I på samme måde sige "kom vi skal lige ud og tisse før vi kører", - som en helt fast regel, der gælder hos jer derhjemme. Den gælder for børn og den gælder for voksne.
Bleen bruges som en sikkerhed og derfor skal den beholdes på i starten. Det er ikke meningen at hun skal tisse i bleen, men den skal bruges som et par underbukser der trækkes op og ned. Hvis bleen er tør, så er det super flot, så kan den bruges igen og så roses hun for det - selvom der er kommet et par dryp, så kan den genbruges:) Hvis bleen er våd og skal skiftes, så er det jo godt, at hun har den på, og så skifter I den bare, hun prøver at sidde på potten eller toilettet, og så prøver I bare at nå det til næste gang.
Det er meget vigtigt, at hun oplever det som en succesoplevelse, uanset om hun lykkes at tisse på toilet eller potte, eller hun ikke gør. At tisse i bukserne og have våde bukser vil altid være et nederlag - derfor skal bleen bruges som en sikkerhed i starten og ikke tages for tidligt af.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil også ofte være sådan, at børn bliver renlige om dagen, før de er det om natten. En ble om natten skal således ofte bruges i længere tid.
Om man skal bruge potte eller toilet afhænger helt af, hvordan barnet har det bedst, hvad jeres datter er mest tryg ved. Hvis hun er derhjemme og ser jer bruge toilettet, så vil hun måske synes bedst om dette, hvis hun ser andre børn i dagpleje eller vuggestue bruge potte, så vil hun måske være mere tryg ved den mulighed. Det kan også have noget at sige, hvor gammel hun er, når I går igang. Jo yngre hun er, jo mere tryg vil hun måske være ved en potte, fordi den står på gulvet. At sidde på et toiletsæde på et voksent toilet kan for nogle børn virke lidt skræmmende:)
Og som jeg startede med at nævne, så er jeres datter ikke så gammel, og sandsynligvis er det for tidligt at begynde… Det vil ikke være udsædvanligt, hvis hun først er klar til næste sommer:)
Håber du kan bruge disse tanker videre :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.