Svar: Bløde plet?
Hej med dig
Det kan man da kalde for et kort og præcist spørgsmål :)
For at det lille barn kan blive født, kan komme igennem fødselsvejen, så er det vigtigt, at barnets kranie kan gi sig. Kraniet består af nogle plader, som kan give sig, skubbe sig lidt i forhold til hinanden, og der hvor kraniepladerne mødes, kommer det du kalder for "den bløde plet". De hedder også kraniefontaneller, og barnet har flere af disse.
Den du taler om, er den store fontanelle, som sidder forrest på hovedet, og som giver et næsten firkantet mellemrum. Den kan føles og se ud som et "hul" ovenpå hovedet, og hos børn ser den ofte lidt forskellig ud. Hos nogle børn er den lille og rund, hos andre mere aflang og stor. Bagerst på barnets hoved mødes kraniepladerne også, og her har barnet også fontaneller. Det samme på siden af hovedet, hvor kraniepladerne også støder sammen.
Den store fontanelle, som sidder forrest på hovedet vokser ofte sammen omkring 1.5 års alderen. Den bagerste fontanelle og de to små forreste sidefontaneller vokser sammen i løbet af barnets første levemåneder. De bagerste sidefontaneller vokser sammen i løbet af ...
... ca. 1 år. Det er således den "store bløde plet", som vokser sidst sammen.
De første 12 måneder vokser hjernen rigtig meget og barnets hovedomkreds vokser med ca. 12 centimeter. Det er en stor vækst og derfor er det vigtigt at hovedet er eftergiveligt og i stand til at give plads til den voksende hjerne. De første 3 måneder vokser hjernen ca 6 cm (altså ud af de samlede 12 cm det første år). Det er vigtigt at kraniet ikke lukker sig for tidligt, netop fordi der skal være plads til at hjernen kan vokse.
Fontanellerne er dækket af en meget stærk hinde og det er ikke farligt at røre ved dem. Derfor kan man sagtens kærtegne sit barn på hovedet, vaske barnets hår, rede hår osv. uden at være bekymret for fontanellerne. Man vil ofte også kunne se pulsslag under fontanellen og det er helt normalt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Førhen i tiden sagde man, at man ikke måtte røre barnets bløde punkt, da det kunne være farligt. Det kan det nok også, hvis man stikker sine fingre dybt ind i hullet, men behandler man barnet helt normalt, så er der altså ingen problemer med at røre ved fontanellen.
Håber dette svarer på dit spørgsmål :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre