Annonce

Annonce

Svar: Baby har svært ved at falde i søvn om dagen


26. juni 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Laura

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder for mig som om, at du forsøger at putte din datter lidt for tidligt. Det kan man godt komme til, når hun netop kun sover 40 minutter, men det er vigtigt, at du søger for, at hun har vågne og meget aktive perioder, før hun så puttes igen. Det er vigtigt, at du arbejder på en rytme, hvor hun ikke begynder at powernappe for meget hele dagen igennem - og derfor er det også super godt, at du netop arbejder på at hendes middagslur skal være en længere lur - super:)

Du må meget gerne, med den alder din datter har, nu arbejde på en rytme, hvor dagen starter til samme tid. Det betyder, at hun skal vækkes, hvis ikke hun vågner af sig selv. Når dagen starter til samme tid, så vil det have betydning for hendes lure resten af dagen og dermed for, hvornår hun er putteklar.

Du må også meget gerne øge hendes indtag af skemad. Du fortæller at hun får skemad 2 gange dagligt, dette skal du nu øge til 3 måltider + 2 mellemmåltider, samt vand af kop. Det betyder, at når din datter vågner (eller vækkes) om morgenen, så skal hun op og tilbydes en morgengrød.

Du skal altså lige nu forsøge at skabe en helt fast dagsplan og hvor udgangspunktet er en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner og tilbydes brystet, før hun så puttes til lur. Det lyder lidt som om, at du ofte ammer hende og så går der måske 15-20 minutter før hun så puttes til en lur eller før hun sover. Det er vigtigt, at amningen indgår som en fast del af hendes putteritual, så hun ammes og først, når hun næsten sover, så putter du hende fra din favn og ned hvor hun skal sove. Hun skal ikke falde i søvn med brystet i munden, men lige registrere, hvor hun lægges og lulles i søvn med sut og dine hænder, kærtegn osv.

Jeg kan læse ud af dit brev, at I har arbejdet rigtig meget på, at lære hende at sove væk fra din favn, og at hun ofte græder i forbindelse med at hun skal sove. Det er vigtigt, at du ved, at det vil være helt okay, det er ikke noget problem, hvis du f.eks. lægger dig med hende midt på dagen og ammer hende i dobbeltsengen. Hun må gerne falde i søvn på denne måde - igen behøver hun brystet for at overgive sig til søvnen, men behøver ikke falde i søvn med brystet i munden. Du kan ligge ned og amme hende, give hende masser af nærhed og tæt kontakt. Hun slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn…

Det behøver heller ikke være noget problem, at du triller hende i barnevognen. Med den alder hun har, kan du f.eks. starte med at lade hende sidde op, kikke på verden, mærke ...


Annonce

... vinden i ansigtet - og på den måde blive fyldt rigtig godt op med indtryk. Og først, når hun så tydeligt viser sig parat, så lægger du hende ned og hjælper hende på den måde med at overgive sig til søvnen. Selvom hun ikke nødvendigvis falder i søvn ved brystet, så behøver hun altså ikke ligge og være ked af det i 20 minutter, du må meget gerne bruge denne tid på at lade hende sidde op i vognen, kikke sig omkring, lade indtrykkene bundfælle sig og så falde til ro og falde i søvn, imens du triller hende en tur.

Det er vigtigt, at hun ikke forbinder det at sove med noget som ikke er rart. Det skal være dejligt at blive puttet, forbindes med noget trygt at overgive sig til søvnen og derfor skal du ikke være så bange for at få givet hende dårlige vaner :)

En dagplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre, vække omkring kl 7-7.30, hvis hun ikke vågner af sig selv, så morgengrøden serveres til samme tid hver morgen.

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur og sover måske kun 40 minutter

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - og må her gerne hjælpes med at overgive sig til søvnen ved at du lægger dig med hende eller triller hende en tur i barnevognen, hvor hun evt. starter med at sidde op. Læg mærke til klokken og hendes træthedssignaler og hvornår hun egentlig er parat til at blive puttet.

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop. Ammes også stadig efter middag.

Powernapper evt. Det afhænger af hvor lang middagsluren er og hvor sent hun generelt sover.

Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen.

Så - når du skriver at du ikke forstår, hvorfor hun har så svært ved at falde i søvn om dagen, så tænker jeg, at det sandsynligvis både handler om, at hun puttes lidt for tidligt og at hun savner brystet til at finde ro. Og at en fast plan for dagen, med fast stå op tidspunkt, faste spise- og sovetider, tid til leg, aktivitet osv. vil hjælpe jer på sigt:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj til børn

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce