Svar: Ændret søvn ved 12 uger
Kære Iben
Tak for dit brev og velkommen til :) Og dejligt at høre at du har læst min bog om børn og søvn, tak.
Det du fortæller lyder rigtig fint og alderssvarende. Det er helt naturligt og helt okay, at jeres datter sover 4 lure dagligt. Hun står tidligt op og vil naturligt derfor starte dagens første lur tidligt, hvorved hele dagens rytme rykkes frem - og hun har brug for den 4. lur. Den rytme må hun gerne have.
Det er meget positivt, at hun sover mindst en lidt længere lur i løbet af dagen og du må gerne som nu, lulle hende videre i søvnen, tilbyde sutten, trille en tur med hende osv. for på den måde at holde hende sovende:) Præcist som du forsøger med luren mellem kl 11-13. Det er godt for hende, at sove en lidt længere lur fordi hun så kommer igennem alle søvnens stadier og får en rigtig god kvalitet ud af søvnen:)
Det er også helt naturligt, at hun om natten søger brystet hyppigere og at du fornemmer at hun her spiser godt og at der ikke blot er tale om at få slukket tørsten eller at hygge sig. Om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon og det øger derfor din mælkeproduktion af amme om natten. Dertil kommer at hendes alder og udvikling gør, at hun naturligt ikke får spist helt så effektivt i løbet af dagen - og så sikrer hun sig behovet om natten. Samtidig er der naturligt mere ro til at spise og koncentrere sig om måltiderne om natten - og din mælk flyder måske lettere på det tidspunkt:)
Når du ammer hende, så dier hun godt, og hun slipper normalt brystet af sig selv, når hun ikke har brug for mere. Hun ammes ofte fra begge bryster, puttes med sut efterfølgende. Samlet sover hun det antal timer som hun bør og hun lyder til at være i rigtig god trivsel. Det lyder også som om, at hun udvikler sig rigtig godt både motorisk og mentalt og lyder til generelt at være rigtig godt igang:)
Så alt i alt lyder det helt som det skal være - også selvom du oplever at du ammer meget hyppigt og du undrer dig over dette…
Det lyder som et reelt behov, når din datter vågner om natten. Hun spiser godt hos dig og slipper som sagt, når hun er færdig. Det er ikke fordi hun har brug for ekstra mad men det er naturligt, at hun har brug for at die hyppigere, fordi du ammer hende med brik. Selvom hun fysisk er stor og har gode kræfter til at spise gennem brikken, så kan hun ikke arbejde helt så godt med brystet, som hvis hun ammede uden brik. Og nogle gange vil man derfor opleve, at børn dier hyppigere, når de ammes med brik. Det er uden betydning - bortset fra at det jo er ekstra hårdt hos dig. Samlet set vil hun over et døgn ...
... få samme mængde mælk, som hvis du ammede uden brik og ammede færre gange.
Du har sandsynligvis ret i, at det godt kan handle om udvikling og appetitspring. Hun er fysisk så stor, at hun har behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op, og samtidig gør hendes udvikling, at hun om natten finder bedre ro til at die. Men det er i kombination med, at du også ammer med brik, at I har lidt ekstra udfordringer. Og ja - tidligere har hun måske godt kunne sove 5 timer uden mælk, men her var hun yngre, fysisk mindre og ikke så bevidst om verden omkring sig og derfor har det ændret sig - men stadig er det helt normalt:)
Hun har ikke umiddelbart brug for mere mad og får fint sit behov dækket af dig. Jeg kan godt forstå, at du har forsøgt med flaske, og det kunne også have en vis effekt, da modermælkserstatning godt kan mætte mere end modermælk. Men hun er ikke interesseret i flasken og så må det være sådan… og som sagt, så lyder hun jo også til at trives:)
Med hensyn til skemad, så anbefales det, at man tidligst starter med skemad, når barnet er 4 måneder, - det vil sige tidligst 17 uger. Og at man begynder senest, når barnet er 6 måneder, svarende til 26 uger. Du skal ikke beregne ud fra hendes termindato, men ud fra hendes fødselsdato.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt, at du ikke begynder for tidligt. Hvis du starter for tidligt, så kan du risikere, at hun føler sig presset og derfor vil afvise skemaden, når hun bliver 6 måneder og egentlig skulle igang og har større behov for det. Derfor er det vigtigt, at du ikke starter, før hun tydeligt er parat. Du bør samtidig starte med meget små mængder. I begyndelse kun smagsprøver, som kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk. Blot et par skefulde og så afvente og se hvordan hun klarer dette. Det er vigtigt, at hun ikke får problemer med ondt i maven, fordi hun er for lille til at kunne nedbryde føden optimalt osv.
Hun lyder til at have mange gode tegn på at være parat, med spytbobler, holder hovedet selv, kikker efter jeres mad, åbner munden, når du giver D-vitamin osv. Men hendes mave-tarmfunktion skal også være parat. Derfor er det godt, hvis du fortsat kan amme hende som du gør og på den måde sikre hende ekstra mælk. Du må naturligvis også gerne fortsat forsøge med flasken eller du kan prøve at tilbyde hende lidt modermælkserstatning af en kop, får at se om det kan gøre nogen forskel hos jer…:) Det vil være bedre og mildere for hendes mave, hvis du vil give hende noget ekstra, når hun ikke er ældre end hun er:)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende:)
Og rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.