Annonce

Annonce

Svar: Hvornår er det slut med lur?


24. juni 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære H

Tak for dit brev :)

De fleste børn har brug for en middagslur helt op i 3 års alderen. Jo ældre barnet bliver, jo kortere vil middagsluren ofte være. Så hvor et barn på 1 år sover gennemsnitligt 3 timer om dagen (ofte fordelt på to lure), så vil barnet omkring 1.5 år sove 2.5 times lur om dagen. Barnet vil i 2 års alderen ofte trives med ca. 2 timers middagslur og stille og roligt trapper barnet så dette ned og sover 1.5 time, 1 time, en halv time og springer til sidst helt luren over.

Det samlede søvnbehov vil ofte også falde i takt med, at vi bliver ældre, så hvor det 1 årige barn sover ca. 13.5 time i døgnet, så vil det 2 årige barn have brug for 13 timers søvn i døgnet og barnet på 3 år have brug for 12 timer i døgnet. Dette er naturligt gennemsnitlige tal, hvilket betyder at nogle børn sover mere og andre sover mindre - og som du skriver, så har jeres datter altid sovet mindre end gennemsnittet.

Middagsluren er dog vigtig for hende. Det er i princippet bedre, at hun sover 9.5 time om natten og 1.5 time i løbet af dagen end at hun sover 11 timer kun om natten. Dagssøvnen giver hende noget ekstra, som nattesøvnen ikke kan tilbyde. Det afbræk hun får i løbet af dagen, hjælper hende til at bearbejde alle dagens oplevelser, udskille væksthormon, styrke hendes immunforsvar osv. Det sker også om natten, men ikke på samme måde, og det er sådan, at hvor dagssøvnen kan reparere på manglende nattesøvn, så er det omvendte ikke tilfældet.

Så længe hun kan sove om dagen og falder nogenlunde let til ro, virker til at have glæde af et middagshvil, så skal hun derfor have den mulighed.

Din datter har stadig brug for en middagslur hvis:

- Hun protesterer ...


Annonce

... mod at sove, men falder alligevel i søvn, når du giver hende muligheden og sover ofte en time eller mere.

- Hun vågner om morgenen med højt humør og lyst til at starte dagen. Men bliver tydeligt mere og mere træt, pylret og mangler overskud, som dagen skrider frem.

- Hun vågner af sig selv om morgenen, men virker uoplagt og ked af det og småsur.

- Hun virker næsten hyperaktiv og har meget svært ved at finde fysisk ro sidst på dagen. Hun har svært ved at koncentrere sig og svært ved at sidde stille.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Hun falder ofte i søvn, hvis I kører en tur i bilen, eller hvis I sætter jer stille foran fjernsynet i løbet af dagen.

- Hun sover dårligere om natten, hvis I forsøger at springe middagsluren over.

Det bedste du kan gøre, er at sikre at hun fortsat forbinder det at komme i seng med noget trygt, dejligt og hyggeligt. Selvom hun ofte sover sent og du gerne vil have hende til at sove tidligere, så kan det være problematisk at putte hende for tidligt, hvis det så betyder, at hun begynder at blive ked af at skulle i seng…

Stille og roligt kan du dog godt arbejde på at flytte hendes puttetidspunkt frem, så hun vænnes til at sove tidligere om aftenen og i takt med at hendes nattesøvn forlænges vil hendes dagssøvn naturligt ofte afkortes. Men netop fordi hun sover mindre end gennemsnittet, så vil det være svært at forlænge nattesøvnen uden at hun så springer dagssøvnen over - og som sagt har hun stadig brug for den søvn og det afbræk, som søvnen om dagen giver hende. Og som du selv skriver, så fornemmer du jo også dette behov:) Selvom jeg fuldt ud forstår, at du synes det er hårdt, at hun sover så sent…

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce