Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan til barn på fem måneder


20. juni 2015

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor D

Tak for dit brev - tillykke med at I har fået en lillebror! Tak for din fine beskrivelse af ham og hans rytme… eller mangel på samme:)

Det er rigtig dejligt at høre, at du har flere af mine bøger og er glad for dem, tak for det:) Det er også godt at høre, at du er helt bevidst om, at jeres lillebror ofte vil have en rytme, hvor han lige nu går senere i seng, og at det er helt normalt. Det er, som du også har læst, vigtigt at være opmærksom på, at han ikke kommer ind i en rytme, hvor han slatspiser og slatsover hele dagen igennem. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen.

Mælk skal naturligt indgå som en fast del af hans putteritual, men det er ikke meningen at han skal falde i søvn ved brystet, vågner, die igen, sove videre, vågne, die igen og igen… Det er meningen at han skal ammes, puttes til en lur, sove godt, vågne op og være aktiv, klar til at møde verden, opleve, bruge sig selv både motorisk og mentalt, blive ammet og så sove igen…

Han er ikke længere et spædbarn men en aktiv lille baby, og det er rigtig vigtigt, at du hjælper ham med at bruge sig selv, både motorisk og mentalt. Han skal aktiveres rigtig godt mellem sine lure - pludres med, synges for, hjælpes med at trille, dreje, cykle med benene osv. Så hans vågne periode bliver aktive perioder. Og du skal være opmærksom på, at han måske ikke altid gaber, fordi han er træt, men godt kan gabe fordi han keder sig - og at du måske derfor nogle gange ikke skal putte ham med det samme han gaber, men måske i stedet aktivere ham lidt ekstra og så putte ham 20-30 minutter senere… og her altså amme ham og putte ham, hvorefter han så sover en bedre og mere sammenhængende lur.

Det kan være en god idé at amme ham af to omgange, hvor du lægger en skiftning imellem. Det vil sige, at du kan amme ham, skifte ham, svøbe ham og så amme ham igen og først derefter putte ham. Det vil ofte kunne gøre, at han ikke behøver vågne og søge brystet efter 30 minutter, men i stedet kan sove videre, når han er puttet.

Hvis han sover en god lang lur, så vil han naturligt ofte have brug for mælk, når han vågner og her må du naturligvis så amme ham. Herefter kan I så lege, aktivere, tumle, pludre osv. og før han så skal sove, så skifter du ham, ammer ham igen og putter ham. Det kan godt være sådan, at han spiser rigtig godt fra et bryst, når han ammes efter en lang lur og før han så puttes, så tilbyder du ham toppen fra modsatte bryst. Når han så vågner igen, så ammer du ham fra det bryst, hvor han tog toppen sidst, lader ham spise godt i bund der, leger, aktiverer, pludrer osv. og så kan du skifte ham, svøbe ham og amme ham igen fra modsatte bryst, før du så atter putter ham til lur.

Det at amme ham fra begge bryster på denne måde kan øge hans indtag af mælk og sikre en lidt bedre søvn. Det kan også øge din mælkemængde og gøre at behovet for skemad måske udsættes lidt… hvornår du ...


Annonce

... skal starte med skemad afhænger af de signaler han sender og du bør starte, når han virker parat. Det er f.eks. vigtigt, at han kan holde hovedet selv, at hans mave fungerer godt, at han bevidst åbner munden for skeen, når du prøver at give ham mad, at han kan svøbe med læberne om skeen osv.

Når du begynder med skemad, vil dette naturligt også spille ind på rytmen og være med til at skabe mere rytme og rutiner i løbet af dagen. Det vil være rigtig godt, at du arbejder på en rytme, hvor han på sigt tilbydes skemad, når han vågner af en lur sammen med vand af kop og så tilbydes brystet før han skal sove. På den måde sikrer du god plads i maven til begge dele.

Det er vigtigt at du, når du har ammet ham og vil putte ham i hans seng, så flytter ham fra din favn, før han sover helt. Det betyder ikke at han skal lægges vågen i seng. Han skal være vågen nok til at registrere, at du flytter ham fra din favn og træt nok til at komme videre i søvnen ved at du står hos ham, holder dine hænder på ham, luller ham i søvn på denne måde - altså i sengen, hvor han skal sove. Eller du kan putte ham i barnevognen og trille ham. Det er vigtigt, at han nu lærer at sove uden at have dit bryst i munden, for netop at kunne komme videre i søvnen uden at du behøver give ham bryst igen og igen. Hvis han falder i søvn hos dig, så vil det betyde at du enten skal blive siddende med ham, til han er kommet så langt ind i søvnen, at han kan flyttes sovende. Eller at han naturligt vågner op, protesterer over at blive flyttet fra din favn og derfor græder, når han mærker, at du lægger ham et andet sted. Så amme ham, skifte ham, evt. svøbe ham og amme ham igen og så flytte ham fra din favn før han sover helt.

En plan for dagen, når I begynder med lidt skemad, kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre og I står så op mellem kl 7-8, som du fornemmer at det passer:)

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur måske kl 13.30 - det afhænger af, hvor lang en formiddagslur han har taget, og hvor sent I er stået op.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-17: Ammes

Puttes til dagens 3. lur

(Aften - her kommer senere smagsprøver på lidt grøntsagsmos ind. Skemad introduceres først om dagen og når det fungerer det, så tilbyder du lidt om aftenen, vand af kop)

Ammes hyppigt i løbet af aftenen og fylder sig op med mælk. Puttes til natten med amning mellem kl 20-21 - afhænger af hvor sent hans 3. lur ligger.

Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes

Midt nat: Ammes x 1

Jo senere dagen begynder, jo senere vil han naturligt sove. Mine angivne tider skal derfor ses som en rettesnor og hans puttetidspunkter vil påvirkes af, hvornår han starter dagen og hvor lange hans lure generelt er. En god rettesnor vil dog være, at han skal sove ca 10 timers nattesøvn og 5 timers dagssøvn fordelt på 3 lure.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce