Annonce

Annonce

Svar: Børnehavestart - tumlingediarre


19. juni 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære A´s mor

Tak for dit brev :)

At skulle smide bleen er en fysiologisk proces, hvilket betyder at jeres datter både skal kunne holde sig (i mindst 3 timer), hun skal kunne fornemme tissetrang og holde på vandet indtil hun kan nå toilettet. Det styres af hormoner og dermed ikke at noget, som hun selv har fuld kontrol over. Og så skal hun også være mentalt parat. Hun skal have lyst til at smide bleen og være bevidst om, hvad det er der sker…

Derudover er det sådan, at renlighed har 3 faser:

1. Jeres datter registrerer, at hun brug for en ny ble og kommer og beder om at få en ren og tør ble på.

2. Jeres datter registrerer selve vandladningen og siger "nu tisser jeg!".

3. Jeres datter når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.

Det kan være en rigtig god idé, at I udnytter sommeren, som står for døren. I kan tage bleen af hende, når I er ude, fordi det kan være med til at 'skubbe' lidt til faserne og gøre hende opmærksom på, hvad det er der sker. Hvis hun står i haven i et par trusser og pludselig tisser, så vil hun naturligt kikke ned, mærke at vandet løber. Hun vil måske blive lidt forskrækket over det og I vil så kunne sige "nu tisser du skat", så hun ved at det er det, der sker. At det er helt normalt og stille og roligt lærer at det er når hun mærker tissetrangen, at hun så skal på toilettet. I skal derfor prøve at motivere hende til at sige til næste gang, så I kan prøve at nå toilet eller potte.

Når det er sagt, så er jeg dog ikke fortaler for, at vi tager bleen alt for hurtigt af børnene. Jeg tror på, at man kommer længere med den succesoplevelse det er at have en tør ble, fremfor det nederlag det er, hver gang man står med våde bukser.

Jeg foreslår, at I indfører faste toilettider, så jeres datter følges på toilet på helt faste tidspunkter hver dag. Hvis hun ikke viser nogen interesse, så kan det lige nu være i forbindelse med at hun kommer i bad. Når tøjet er af, så kan hun ligeså godt prøve at sætte sig på toilettet eller på en potte. Gør det til en leg, til noget naturligt og sjovt, noget der ikke er ...


Annonce

... farligt eller svært.

Stille og roligt udvides toilettiderne, så hun følges på toilet på de tidspunkter, hvor vi andre også tisser normalt. Det vil sige det første, når vi står op om morgenen, det sidste vi gør inden vi går i seng (i forbindelse med aftenbadet), inden vi kører op for at handle, løber ud for at lege eller lignende.

I skal ikke spørge hende, om hun skal tisse, for så vil hun sige nej og tisse få minutter efter. I stedet skal I tage hende i hånden, sige f.eks. "kom vi skal lige ud at tisse inden vi kører" og følge hende ud på toilettet, og så tisser I som en helt naturlig regel, der gælder både for børn og voksne. Kommer der noget, så er det super flot. Er bleen tør, så er det super godt, så roses hun for det, så kan bleen bruges igen (selv små dryp kan ikke mærkes i en ble) så bleen bruges som et par underbukser der trækkes op og ned. Og har hun så tisset i bleen og den skal skiftes, så var det jo godt at hun havde den på :) Så skifter I den bare, roser hende for at prøve at tisse på toilettet (eller potten), giver en ny ble på og kommer videre. Fuldstændig ro på, ingen problemer der, så naturligt som muligt hele tiden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil også være en god idé at læse bøger, som handler om at skulle smide bleen. Der findes flere børnebøger som behandler dette emne og det kan også gøre hende opmærksom på, at det nu er ved at være tiden til nye rutiner:)

Det er naturligt lidt svært for hende at smide bleen, hvis hun har problemer med diarré og derfor svært ved at holde sig. I må her opfordre hende til at presse (prutte), når hun sidder på toilettet, så hun hjælpes med at blive tømt rigtigt ud. I skal også være opmærksom på at få tørret hende godt, uden at det gør ondt eller irriterer. Hun kan have behov for at blive vasket med en ren, lunken klud og evt. smurt med lidt creme, så I sikrer jer, at hun ikke har rødme, svien eller andet ubehag i forbindelse med at skulle på toilet… Og naturligvis forsøge at hjælpe hende til så stabil en mave-tarmfunktion som muligt - hvilket det lyder til, at I allerede forsøger:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce