Annonce

Annonce

Svar: Putning - 23 mdr.


11. juni 2015

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lina

Tak for dit brev :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Hvis jeres datter kan falde til ro i jeres favn, fordi I sidder med hende, vugger osv. og hun så derefter beder om at komme over i sin seng og falder i søvn der, så lyder det rigtig fint. Det lyder trygt og rart for hende og hun falder på den måde hurtigt i søvn og hun sover godt om natten. At bruge 15 minutter på dette er ikke noget problem og så skal I gøre, som I gør - fordi man som udgangspunkt ikke skal ændre noget som fungerer.

Hvis jeres datter derimod ligger i jeres favn i halve til hele timer, har rigtig svært ved at overgive sig til søvnen, og I skal sidde og vugge og vugge og vugge og til sidst bliver temmelig irriterede og det trækker ud - så er det uhensigtsmæssigt for alle, og så er I nødt til at finde et nyt ritual. Men det lyder ikke til at være tilfældet hos jer.

Det er vigtigt, at I forsøger at have så fast en rytme i løbet af dagen som muligt. Det vil sige op til fast tid hver morgen, så dagen starter ens. Puttes til middagslur til fast tid, lege, spise osv. til fast tid. Hele dagens rytme og hvornår hun leger, sover og spiser har naturligt betydning for, hvornår hun er parat til at blive puttet om aftenen. Jo mere fast rytme, jo mere vil I også kunne regne med et fast puttetidspunkt, så hun ikke risikere først at være parat til at sove en time efter hun er puttet…

Det er helt naturligt, at børn i en periode har brug for ekstra nærhed og tæt fysisk kontakt. Det lyder til at være tilfældet hos jer lige nu, og du må som sagt gerne sidde med hende og på den måde holder fast i at hun skal sove. Det lyder til at foregå stille og roligt og netop det, at hun selv siger fra og viser, at hun gerne vil over i sin seng og falde i søvn der er rigtig godt:)

Hvis I vil forsøge noget andet, vil jeg foreslå strygetøjmetoden. Det er den metode, hvor I stiller jer på værelset eller i døråbningen, hvor I så stryger tøj eller lægger tøj sammen. Det er vigtigt at I står, så hun kan se jer - uden at hun behøver rejse sig op - og hvor I kan se hende. Der ...


Annonce

... skal være kontakt mellem jer. Det vil sige, at I starter med at putte, læser måske en historie eller lignende og så stiller I jer og lægger tøj sammen eller stryger. På den måde oplever hun at I stadig er der, at I ikke går fra hende - men I viser hende også, at I har noget kedeligt at lave.

Jeg har nævnt denne metode for jer tidligere og den kan fortsat bruges. Hun har jo en alder nu, hvor hun er meget bevidst om, at når hun skal sove, så sidder mor og far og hygger i stuen - og hun vil naturligvis gerne være en del af dette. Derfor er det vigtigt, at I signalerer, at der ikke sker noget sjov, at der ikke er noget hun går glip af, hun kan ligeså godt lægge sig til at sove, fordi det I laver er kedeligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig kan I betrygge og berolige hende, hun kan kalde på dig "moar?!" og du kan svare "ja, jeg er lige her, læg du dig ned skat" eller lignende. Netop den lille kærlige kommando "læg dig ned" er faktisk vigtig fordi hun selv lægger sig og derfor ofte lettere bliver liggende. Hvis du igen og igen går ind og lægger hende ned, så kan det virke næsten som en fjeder, hvor hun rejser sig hver gang. At stå i nærheden og lave noget praktisk er altså beroligende og betryggende. Hun får følelsen af at I ikke går fra hende, I er der, passer på hende osv. men laver kedelige ting, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove.

Denne metode kan så stille og roligt udvides ved at I begynder at gå til og fra. Du kan f.eks. sige "jeg henter lige noget mere tøj, så kommer jeg igen", du går, og kommer tilbage med en ny bluse i favnen. Det er trygt for hende, fordi det hele tiden bekræfter hende i, at I kun går kortvarigt og samtidig stiller det ikke nogen krav til hende om, at hun skal sove. Det er derfor noget helt andet end at sige "nu går jeg og så skal du prøve at sove" - for så stritter hun naturligt imod. Hun skal derimod føle sig helt tryg ved, at I går lidt frem og tilbage. I er kun kortvarigt væk og kommer tilbage, ligesom hun kan kalde på jer, hvis hun har brug for jer.

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce