Svar: Søvn nat kontra dag
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det gennemsnitlige søvnbehov for børn i 3 års alderen er 12 timers søvn i døgnet. At jeres dreng ofte sover ca. 11 timer er helt okay, nogle børn sover naturligt lidt mindre og andre lidt mere:)
Det er en god idé at hjælpe ham til en fast rytme, fordi jo mere ens han står op hver dag, jo mere ens han sover middagslur, spiser osv. i løbet af dagen jo mere fast vil hans puttetidspunkt om aftenen også være. Altså jo mere fast rytme, jo mere vil han naturligt føle sig træt når han puttes, ligesom han også vil føle sig parat til at spise, når han får serveret mad og det er spisetid.
Det lyder dog som om, at I allerede har en fast rytme, hvor han kommer op til fast tid hver dag og hvor I vækker ham, hvis han ikke vågner af sig selv. Det er rigtig fint. Det anbefales normalt at holde fast i samme rytme, uanset om det er hverdag eller weekend, men det er dog tidligt at stå op allerede kl 6 lørdag og søndag, og jeg tænker derfor, at I her godt må lade ham sove til han vågner af sig selv. Det kan gøre, at hans middagslur måske bliver lidt kortere, og at han så stadig kan puttes til samme tid om aftenen - det kan også gøre, at han sove som han plejer midt på dagen, men så puttes lidt senere - og det må så være sådan. Det lyder som om at I er nødt til at være lidt fleksible her. Måske sover han rent faktisk ofte 12 timer i weekenden, hvor han har bedre mulighed for det...
Han lyder til at have stor glæde af sin middagslur, og det er fortsat rigtig godt for ham med det afbræk midt på dagen. Hans dagslur ville sandsynligvis blive kortere, hvis han sov længere om morgenen, og det lyder som om at hans puttetidspunkt omkring kl 20 er fint. Jeg synes derfor ikke, at I skal afkorte hans middagslur, for på nuværende tidspunkt at forlænge nattesøvnen.
Ellers er det, som du har læst, en god idé, at I igennem en periode putter ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han vil kunne sove inden for ca. 15 ...
... minutter. Det vil sige, at hvis han først sover kl 21.30, så skal du ikke putte ham før dette tidspunkt. Her er det så samtidig vigtigt, at du vækker ham om morgenen og holder fast i hans stå op tidspunkt, ligesom han så ikke skal sove mere end 2 timer om dagen - og så rykker du stille og roligt hans puttetidspunkt frem. Han vil naturligt blive træt om aftenen og det er denne fornemmelse du skal udnytte. Stille og roligt skal han altså puttes 21.15, 21.00, 20.45, 20.30 osv. indtil du rammer hans bedste puttetidspunkt. Rytmen om dagen skal holdes hver dag uanset hvilken dag i ugen og du kan være nødt til at vække ham efter 2 timers lur om dagen. Det vil også være sådan, at du ikke kan flytte tidspunkterne aften efter aften, men måske skal bibeholde tiden 2-3 aftener i træk, før du så kan flytte på hans puttetidspunkt igen.
I takt med at hans nattesøvn på denne måde forlænges, så vil hans dagssøvn naturligt normalt blive kortere og kortere - men i starten kan det som sagt være nødvendigt, at du vækker ham af middagsluren.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
MEN igen - han må gerne sove 11 timer i døgnet og det lyder som om at han trives med dette:)
Det kan nogle gange hjælpe med et bad og en godnatgrød om aftenen. Badet bør ligge lige efter aftensmaden, så det kommer til at ligge mindst en time før han skal puttes (ellers virker det modsat). Og så må han meget gerne få en godnatgrød, som en fast del af det at skulle sove. Mange børn vil i denne alder faktisk nyde at sidde ved middagsbordet og få en portion grød. Det ligger godt i maven og giver fornemmelsen af behov for at lægge sig og slå mave efterfølgende, og det er en god fornemmelse, når man skal sove. Han kan efter grøden få børstet tænder og så komme i seng med godnathistorie osv. som nu. Det vil sige at I f.eks. kan spise kl 18, herefter kommer han i bad, så får han en godnatgrød kl 19.45-20, får børstet tænder og puttes så derefter i seng…
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.