Svar: For længe i lift
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål - det er rigtig godt du spørger, og her er netop plads til alle spørgsmål, det er jo hele idéen med en brevkasse:)
Og ro på - din datter lyder ikke til at have "taget skade" af at ligge i sin lift. Hun er motorisk godt igang og trives rigtig godt i følge jeres sundhedsplejerske - og nej, hun bliver ikke mindre, hun holder ikke op med at vokse, fordi hun har ligget i lift.
De fleste børn vil, når de er 3-4 måneder gamle, fysisk være så store, at de skal ud af liften. Men det er jo ikke sådan, at din datter har været presset ned i liften, og selvom hun har været for stor til den, så har hun selv kompenseret for dette ved at løfte benene ud over kanten osv.
De fleste børn vil også i 3-4 måneders alderen begynde at have behov for at skifte stilling under søvn. De har brug for at kunne trille om på siden, sparke med benene, sparke dynen af osv. og de skal naturligvis have mulighed for dette - derfor skal de ud af liften og over i tremmesengen, så de kan bevæge sig mere, bruge deres krop mere bevidst.
Men igen - ro på - hun kan jo sagtens lære det nu. Det er jo ikke sådan, at hun ikke kan lære at trille omkring, fordi hun er blevet 5 måneder og som du selv nævner, så ...
... vil mange børn faktisk til de er ret gamle nyde at sove i en slyngevugge og nyder netop bevægelserne, som vuggen giver. Det vigtige nu er, at du hjælper hende med at bruge sig selv motorisk i løbet af dagen, så hendes vågne perioder bliver aktive perioder.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan lave nogle bevægelege med hende:
- Cykelbevægelser, hvor hun selv er med til at cykle med sine ben, imens du støtter om underbenene.
- At gribe omkring hendes hænder og håndled og lade hende selv trække sig op fra rygleje til siddende stilling.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- At støtte om hendes lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe hende med at dreje underkroppen fra side til side.
- At forsøge at få hende til at dreje om på siden, ved at vise hende noget interessant legetøj.
- At hjælpe hende med at få fat i egne tæer, når hun ligger på ryggen og trille om maven.
Du må også meget gerne danse med hende, svinge hende, bevæge hende til musik, tumle med hende, dreje hende osv. En tummelumsk eller en bilibo kan være en idé, så hun bliver snurret rundt. Det at blive bevæget i forskellige retninger stimulerer væsken i hendes indre øre og stimulerer dermed hendes balance og hendes motorik.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Mælkedranker
Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.
De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor