Svar: Tandfrembrud og manglende appetit
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev - håber det går lidt bedre nu, hvor jeg svarer dig..:)
Hvis din datter har så ondt for tænder, at det begynder at påvirke hendes indtag af mad og dermed hendes trivsel, så vil det være en god idé, at du lige får hende tjekket af lægen - der kan jo være andre årsager end tænder. Derudover vil det være relevant, at du taler med lægen om at tilbyde hende smertestillende. Det kan både være noget lokalbedøvende til hendes gummer, det kan også være mikstur eller en stikpille, du giver hende mod smerter… Hendes appetit vil naturligt øges, hvis hun ikke har smerter - og har hun feber, vil smertestillende også kunne slå feberen ned, hvilket også vil øge appetitten. Tandfrebrud burde dog ikke påvirke til direkte sygdom og burde ikke vare i flere dage, så er der noget andet på spil...
Du skal naturligvis trøste hende med brystet, når det er nødvendigt og intet andet virker. Men du skal passe på, at du ikke kommer til at amme hende så meget, at hun ikke har plads til rigtig mad i maven. Det er vigtigt, at hun får trøst, men mælken bør ikke fjerne appetitten yderligere - det er ...
... naturligvis en svær balance, jeg ved det godt, men måske kunne det passe med 4 amninger i døgnet - tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det giver stadig mulighed for at du tilbyder hende mange små måltider hele dagen igennem og sikrer hende lidt forskellige fødevarer og ikke kun mælk.
Du må forsøge at variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad. Det vigtigste lige nu er at hun spiser lidt og det betyder ikke så meget, hvad det er hun spiser. Hvis der glider lidt mere frugtmos ned en grød, er det okay. Hvis der glider mere pasta med kødsovs end en grøntsager, er det okay. Det vigtigste er, at hun får lidt mad i maven. Måske vil hun kunne lide de færdiglavede babyretter på glas. De er ofte milde i både smag og konsistensen, hvilket hun måske vil sætte pris på, nu hvor hun har ømme gummer:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du må også meget gerne blive ved med at tilbyde hende mad i hånden, som hun selv kan gumle på. Det kan også være rart, når gummerne er ømme, at få lov til at gnaske på lidt brødskorper, tvebakker og lignende.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god bedring med hende! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.