Annonce

Annonce

Brev:

Afbrudt søvn, dag og nat


18. maj 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Afbrudt søvn, dag og nat

Hej Helen,

Vi fik sendt et spørgsmål forleden i en værre hast, så vi fik desværre ikke beskrevet vores problematik helt præcist. Vi prøver derfor lige igen.

Vi har en dreng på 7,5 mdr. Han havde en fin vægt og længde helt fra start af og tog på som han skulle. Det gør han stadig. Han vejer nu ca 10 kg og er godt 74 cm lang. Han er en rigtig glad dreng der trives godt med andre mennesker, er så småt begyndt at kravle og er meget interesseret i omgivelserne og verden generelt.

Vores store problem er hans søvn. Han har i sit lille korte liv sovet igennem to gange, altså omkring 5 timer. Det var da han var hhv. 3 og 4 mdr. gammel. Han har altid været meget god til at sove om dagen og har taget to lange lure på mellem 1,5-3 timer samt en lille lur på 30-45 min, men de seneste uger har lurerne været væsentlig kortere, ml. 30 min.-1,5 time.

Om natten er det et sandt mareridt; han starter med at tage et nap på 2-3 timer, men derefter sover han i intervaller af 1-1,5 time af gangen indtil han ml. 4 og 5.30 er frisk og klar til at indtage dagen. Vi er altså meget vågne i løbet af natten. Jeg har talt med min sundhedsplejerske der siger, at vi skal lade ham ligge i sengen også selvom han skriger og er ked af det. Vi går selvfølgelig ind til ham, så han ikke tror at vi har forladt ham. Efter 1,5 times skrigeri og renden frem og tilbage, dejser han som regel om, men vågner igen og så kan vi starte forfra. Vi har fået tjekket hans øre og der er intet at se. Vi er nu begyndt at tage ham op når han bliver for ked og lade ham falde til ro og i søvn i vores arme, men jeg tror desværre at det er blevet en vane for ham at vågne op gentagne gange for så at blive taget op.

Vi bor i Grønland, så hvis vejret tillader det er jeg gerne ude een gang om dagen for at gå en lang tur med ham.

Vores dag ser som regel således ud:

Ml. 4-5.30 vågner han og bliver ammet. Falder sjældent i søvn igen. Far står op med ham. Han bliver skiftet, får havregrød og vand af kop inden han bliver lagt til lur.

Ml. 7-8 vågner han igen og dagen "begynder" rigtigt. Han får igen havregrød, vand af kop, lidt frugtmos. Vi leger og har forskellige aktiviteter.

Ml. 8.30-9.30 bliver han puttet til lur igen hvor han nu sover ml 30 min og 1.5 time.

Ml. 10-11 spise vi frokost, rugbrød med pålæg, ...


Annonce

... kartofler, grøntsager, frugt, ost og hvad vi ellers har i køleskabet. Han får også vand af kop. Vi leger og har aktiviteter indtil han skal sove igen.

Ml. 12-13 bliver han puttet og sover ml 30 min -1.5 time. Det er som regel her jeg prøver at gå med ham. Når han vågner får han brød med smør, frugt, lidt ost og vand af kop.

Sen eftermiddag kan vi nogle gange få ham til at sove, men for det meste er han for svær til det. Generelt er han meget træt om eftermiddagen og tiden her indtil han skal i seng er meget lang og sej.

Ml. 17.30-18 får vi aftensmad. Han er som regel så træt på det her tidspunkt, at vi må skynde os at få ham i seng. De fleste dage sover han omkring kl 19. Han har været god til at blive lagt i sin seng efter vælling, amning og godnatsang, men inden for de sidste uger er det blevet meget svært for os. Han skriger og græder hver gang han bliver lagt ned, så derfor falder han ofte i søvn i mine arme.

For det meste tager han nogle timer efter han bliver puttet, dog med opvågninger efter 45-60 min for at få sutten. De fleste gange er det nok, men nogle gange må vi tage ham op for at give ham ro. Omkring 22-23 vågner han og er meget ked af det. Jeg er blevet rådet til ikke at amme ham, fordi han får mad nok i løbet af dagen, men i løbet af de sidste uger har jeg gjort det for at få noget ro.

Vi har læst dit forrige svar og er også interesseret i den dagsplan du har foreslået, men vi kan simpelthen ikke få det til at passe ind i hans døgnrytme, når hans dag starter så tidligt. Jeg starter på arbejde inden længe og vi skal have noget familie til at passe ham inden han starter i vuggestue til august. Jeg behøver nok heller ikke at sige, at vi er MEGET trætte herhjemme, og for mit vedkommende kan det virke helt uoverskueligt at skulle starte arbejde med så få timers søvn.

Vi kunne rigtig godt tænke os at få nogle råd til hvordan vi kan hjælpe ham videre i sin søvn, både dag og nat. Vi har læst din bog om "Børn og søvn", men kunne godt bruge nogle fif til hvordan vi gør det. Ydermere kunne vi godt tænke os, hvis muligt at få afskaffet den tidlige morgenlur, hvis du altså tror det kan lade sig gøre? Jeg synes ikke han sover meget ift sin alder, men jeg ved samtidig også at børn er forskellige og har forskelligt søvnbehov.

Jeg håber meget på din hjælp:)

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce