Svar: Flaske om natten - 13 mdr.
Kære Milles mor
Tak for dit brev :)
Det anbefales, at du trapper helt ud af flaskerne, nu hvor Mille er fyldt et år. Hun har ernæringsmæssigt ikke længere brug for flasken, men kan spise almindelig varieret mad. Hun kan drikke af en kop og derigennem få sit behov for væske tilstrækkeligt dækket, og flasken bør derfor stoppes nu eller i løbet af de næste par måneder.
Du spørger, om hun bare skal have lov til at være barn og få den flaske, som hun så tydeligt gerne vil have … du skal her tænke på hendes tænder. Der er i mælkesukker i erstatningen, og når hun tilbydes en flaske om aftenen eller om natten, så får hun ikke børstet tænder efterfølgende. Det betyder, at der ligger mælkesukker omkring tænderne, og der er dermed grobund for huller. I udlandet taler man blandt andet om "baby bottle tooth decay" og "childhood caries" - der kan være rigtig mange grunde til at børn får huller i tænderne, men flaske om natten kan være en af årsagerne. Værst er det dog, hvis barnet får lov til selv at ligge og holde flasken om natten og derfor kan ligge og drikke lidt mælk hele natten igennem…:)
Det er rigtig godt, at du giver din datter en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Grøden ligger godt i maven og det bør være en lidt grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Hvis du vælger at give hende frugt, så bør dette være banan, da netop banan også indeholder tryptofan, som medvirker til en god søvn - men en masse anden frugt om aftenen vil ikke have samme effekt. En frugtgrød med mælk kan næsten have modsatte effekt, så en grovere grød vil være det bedste valg.
Det vil også være rigtig godt, at du nu forsøger at indføre en ...
... puttebamse, putteklud eller lignende, som hun kan putte sig med, berolige og betrygge sig selv med, når hun vågner om natten. Hun skal have den som en fast følgesvende, der er med hende uanset om hun er hjemme eller ude, og hun skal have den i løbet af dagen og også om aftenen, når hun puttes - og så skal den være der om natten. Det skal være hendes nye substitut for både flasken og dig.
En godnathistorie kan på samme måde introduceres nu og blive en ny fast del af hendes putteritual, så hun stille og roligt lærer at falde i søvn netop med historie, puttebamse, klud osv. og uden flasken. Det er altså meningen, at du skal forsøge at sætte et nyt ritual igang, som stille og roligt vil fylde mere og mere og på sigt erstatte flasken. Du skal altså ikke fjerne flasken, det trygge og nære, uden at tilbyde noget andet som på sigt er lige så godt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og samtidig med at et nyt ritual kommer ind, så skal du trappe ud af mængden af mælk i flasken, så hun får mindre og mindre. I stedet for at få 200 ml, så tilbydes hun 180 ml, så 160, 140, 120, 100 osv. indtil hun ikke længere behøver flasken. I en overgang kan hun måske få lidt mælk af en kop samtidig med at du læser historie, men stille og roligt får hun mælken sammen med sin godnatgrød, får børstet tænder, bliver puttet med historie, bamse osv. som hun plejer. Alt er altså som det plejer at være, men flasken og behovet for mælk er gradvist trappet ud.
I første omgang vil det være godt at du trapper flasken om natten ud, så hun lærer at sove uden mælk her og stille og roligt skal putteritualet om aftenen ændres, nyt sættes i stedet og flasken også trappes ud her.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Graviditet
Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.
Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.
Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.