Annonce

Annonce

Svar: Sove selv - 17 mdr.


8. maj 2015

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og fine beskrivelse :)

Jeres rytme lyder rigtig fin. Det er super, hvis I kan holde fast i en nogenlunde ens rytme, så jeres datter kommer op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend. Og puttetidspunkterne lyder umiddelbart fine. Det er også helt okay, at badet hos jer ikke er nogen succes lige nu - en godnatgrød kunne dog være en god idé at indføre, så hun får noget i maven som en fast del af sit putteritual. Det kan være f.eks. en havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød, evt. sammen med en kop lun letmælk. Herefter kan hun så få børstet tænder og blive puttet.

I skal sikre jer, at hun ikke falder i søvn om eftermiddagen på vej hjem. Hvis hun når at powernappe lidt i bilen eller på cyklen sidst på eftermiddagen - også selvom det måske bare er 10 minutter, så kan det faktisk være forklaringen på, at hun har så svært ved at overgive sig til søvnen om aftenen.

Derudover så lyder det som om at I har fået jer en lille ugle, det vil sige en pige der har en sen søvnrytme, som betyder, at hun trives bedst med at sove længe om morgenen og gå sent i seng. Børn kan ligesom vi voksne være A- eller B-mennesker, og jeres datter lyder til at være mere B- end A-menneske. Altså mere ugle end lærke:)

Samtidig lyder det som om, at I er ved at komme ind i en vane, hvor det at skulle sove er forbundet med et ritual, der trækker ud i timer. Jeres datter lærer derfor, at når hun skal sove, så betyder det, at hun skal puttes, rejse sig, lægges ned, mor og far går ud, kommer ind, hun rejser sig, lægges ned, får sutten, bamsen, rejser sig igen, I går ud, kommer ind igen osv. Hun tror, det er sådan putnigen skal foregå. Derfor er det vigtigt, at I nu lærer hende, at putning betyder, at hun bliver lagt i seng, får sin bamse, får læst historie, bliver kysset godnat, får sunget en sang eller lignende og derefter falde i søvn. Og for at lære hende dette, så er det nødvendigt, ...


Annonce

... at I putter hende så sent, at hun kan falde i søvn inden for ca. 15 minutter. Det betyder, at hvis hun ikke sover før kl er 22, så skal I faktisk ikke putte hende før.

I skal putte med det ritual, I ønsker hun skal have, være der, berolige og betrygge, men ikke putte hende før hun tydeligt er parat til at sove. Og så skal I aften efter aften se om I kan flytte puttetidspunktet frem med ca. 15 minutter af gangen. Det vil sige, at I stedet for at I putter hende kl 22, så putter I hende 21.45, så 21.30, 21.15, 21.00, 20.45 osv. osv. Små skridt af gangen. Samtidig med at I gør dette, så skal I holde fast i hendes stå op tidspunkter og puttetidspunkter om dagen. Det er ikke meningen at hun skal begynde at sove længere om morgenen eller begynde at sove længere middagslur - det er nattesøvnen om aftenen, som skal forlænges. Derfor skal hun vækkes, hvis hun ikke vågner af sig selv om dagen.

Det vil også ofte være sådan, at I ikke kan flytte hendes puttetid frem aften efter aften, men kan flytte en aften, bibeholde denne puttetid i nogle dage, før I så kan flytte på tidspunktet igen, bibeholde denne tid nogle dage, flytte igen osv. Alt i alt vil det ofte tage mellem 5-6 uger at ændre på rytmen og vænne hende til at komme tidligere i seng - og det er under forudsætning af, at hun ikke bliver syg eller at der sker andre store ændringer i perioden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det betyder også, at I skal samarbejde med vuggestuen omkring det, så hun ikke sover mere end hun plejer at gøre. Det er ikke et spørgsmål om, at de skal fjerne søvn fra hende - hun skal have lov til at sove de 2-2.5 time, som hun plejer at sove hos dem, men hun skal ikke sove mere end dette, fordi I netop arbejder på at få forlænget hendes nattesøvn.

I weekenden skal I køre samme rytme som i hverdagen, op til samme tid og sove middagslur til samme tid osv. Så alle ugens dage ligner hinanden så meget som muligt.

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce