Svar: Natterutiner og natflaske ved 9 mdr.
Kære Thea
Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og også har læst flere af mine bøger, - tak :)
Det er ganske rigtigt, at jeres dreng godt kan være lidt mere tryghedssøgende, kan sove lidt dårligere og generelt have brug for lidt mere tid og ro - netop fordi han er født lidt for tidligt. Man er de senere år blevet ekstra opmærksomme på børn født mellem uge 34 og 36+6. Man kalder disse børn for senmature børn og de kan godt have brug for lidt ekstra hjælp til spisning, søvn osv. Sm du også lyder til at have oplevet.
Det er rigtig dejligt, at I har oplevet en effekt af at tilbyde ham modermælkserstatning. Nogen oplever at det mætter mere og giver mere ro om natten, hvor andre ikke oplever samme effekt. Så det er dejligt, at det har fungeret og stadig fungerer godt hos jer!
De fleste børn vil i 9 måneders alderen have brug for 3 flasker i døgnet, svarende til ca. 500 ml modermælkserstatning og jeg anbefaler at disse flasker ligger inden middagslur, aften og sen aften. I 10-12 måneders alderen kan ofte skrues ned til 2 flasker i døgnet og de kan f.eks. ligge aften og sen aften og mængden vil være ca. 400 ml.
Det betyder at I hos jer er stille og roligt på vej i den rigtige retning. I er begyndt at skrue lidt ned for indtaget af mælk før middagsluren og går stille og roligt over til at lære jeres dreng at få lidt mælk af en kop der - hvilket dagplejer også kan give ham. Og aften og sen aften skal han så stadig have sin flaske. Nogle børn vil trives med at få flaske f.eks. kl 19.30 og kl 23.30. Men andre børn sover rigtig godt først på natten, vågner op og søger flasken og sover så videre og her kan de to flaske ligge kl 19.30 og 02 i stedet - det er også helt okay, hvis det virker bedre med en sådan rytme.
Hos jer lyder det som om at jeres dreng umiddelbart drikker godt af flasken både kl 19.30 og kl 23 og derfor lyder det som om, at det er flasken mellem ...
... kl 03 og 05, som I stille og roligt skal forsøge at trappe ud af. Det vil være rigtig godt, at du her forsøger at tilbyde ham mindre og mindre, så han tilsidst helt undvære at få noget på dette tidspunkt. Du kan også godt prøve med vand, så han får lidt tørstslukkende, men du skal være opmærksom på, at han ikke bør få for meget vand, for så lærer han at drikke en masse vand om natten i stedet for - og meningen er jo at han skal lære at sove uden af få hverken mælk eller vand.
Dagsplanen ser fin ud og han burde ikke mangle mad. Men han kan naturligt godt have brug for væsken og har derfor brug for flasken. Men hvis han får 200 ml når han skal sove og får 200 ml igen sen aften, så burde han kunne lære at klare sig uden yderligere indtil næste morgen, hvor dagen så starter med grød…
Du skal være opmærksom på at du ikke bør servere "rester" af mælk. Hvis han ikke spiser sin flaske op, bør mælken kasseres. Der er god grobund for bakterier i mælk og i en flaske, der har stået i stuetemperatur i et par timer, kan mængden af bakterier være på et niveau, som kan være skadeligt for ham. Det hjælper ikke at sætte flasken i køleskab - hvis han ikke har tømt den, så skal resterne kasseres og en ny flaske laves, når han så igen har brug for mælk.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ernæringsmæssigt behøver du ikke give ham vælling, men nogle børn synes det smager rigtig godt, de drikker måske lidt mere og bliver således mere mætte. Andre oplever at stivelsen i vælling mætter godt. Du kan også forsøge med en godnatgrød, men det lyder som om at flasken fungerer bedre hos jer og du skal naturligvis gøre det, som du synes fungerer bedst:)
Når han bliver et år, så kan du arbejde på at trappe ud af den sene aftenflaske. Igen ved at skrue ned i mængden, så han får mindre og mindre af gangen. Og derefter kan du så arbejde på at fjerne flasken før putning og få skabt et helt nyt putteritual:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Calcium
Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.
Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.
Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.