Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til god sove- og spiserytme


28. januar 2005

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Annette

Tak for dit brev og velkommen til:o)

Lige for at starte med hans størrelse først, så har han jo næsten fordoblet sin fødselsvægt før han er blevet 4 mdr og det lyder vældig fint. Han hører jo ikke til de største, men ligger så vidt jeg kan se på 3 % percentilen og han holder tilsyneladende sin kurve.

Du skriver at I har forsøgt at supplere med flaske, men at dette ikke er lykkedes. Jeg tror dog at der er en sammenhæng imellem hans kortvarrige søvn, hans hyppige ammeintervaller, hans størrelse og det at han ville have godt af at få noget ekstra mælk.

Jeg forestiller mig at han, da han var nyfødt, netop fordi han ikke var så stor, havde behov for hyppige amninger. Det er helt normalt og også det man anbefaler. Det var begrænset, hvor meget hans lille mave kunne rumme samtidig med at han blev meget hurtigt træt, når han spiste hos dig. Jeg tænker at hans 'system' på en eller anden måde har indstillet sig på dette og det er det I skal lave om på, for at få ændret hans spise og soverytme. For mig at se hænger de to ting altså sammen.

Jeg foreslår derfor at I igen forsøger at give Jaspar noget erstatning. Jeg ved godt at du sikkert meget gerne vil amme og det er også meningen at du skal blive ved med dette, men jeg tror det er nødvendigt at han får mere mad, for at kunne sove længere og dermed få en ny rytme.

Du skriver at far tager Jaspar om morgenen og hygger og pusler om ham i 1½ time her. Ammer du før far får ham og igen efter, eller hvordan? Det er jo ofte sådan at man har mest mælk om morgenen og mindst om aftenen og derfor vælger mange at give en ekstra flaske om aftenen, som I også har gjort. Jeg tror dog I skal forsøge i løbet af dagen også,- fordi Jaspar her ikke er for træt, men veloplagt og livlig. Hvis du ammer kl 8, så kunne far jo forsøge med en flaske kl 9.30. Det er et tidspunkt hvor de har noget sammen og hvor du ikke lige behøver sidde ved siden af (= mors bryster er der, så afviser jeg flasken).

Om eftermiddagen kan I også forsøge, hvis I mener at det kunne være en mulighed, ellers forsøger I igen om aftenen. ...


Annonce

... Derudover så tror jeg I skal forsøge at benytte jer af muligheden for at give ham mad, sen aften, når han forhåbentlig sover. Hvis I kan få en flaske i munden på ham, så han spiser i søvne, så vil han måske tage imod og ikke på samme måde protestere.

Da hans krop jo har vænnet sig til at spise hyppigt og dermed få mindre mængder af gangen, så handler det altså om at få givet ham ekstra mælk, for på den måde både at mætte ham, så han sover bedre og tager mere fra, næste gang han vågner, men også for at give ham en fornemmelse af at der er forskel på at være mæt og på at være sulten. Hvis han altid har været mere eller mindre vant til at at 'små-spise' så kender han måske ikke denne fornemmelse og det skal den ekstra mælk være med til.

I må forsøge at vedholdende med flasken og det vil være en fordel hvis det er far, som forsøger. Det vil også være dejligt for far, at han kan gøre dette. Hvis han fuldstændig afviser flasken, må I forsøge at give ham ekstra mælk på en anden måde, f.eks. på en ske, på et lille bæger, eller med en lille sprøjte, hvor I drypper det ind i hans mund. Det er naturligvis ikke måden han skal spise på fremover, men det er måden at få mere mælk i maven, så han bliver mere mæt, sover længere og er mere sulten når han så vågner igen og på den måde så spiser mere, sover længere osv....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er fint at bibeholde de faste sovetider og at gå med ham, for at holde ham sovende i længere tid. Så de gode vaner fortsætter I endelig med.

Når han bliver 4 mdr. kan I også forsøge med fastere føde, hvis han virker interesseret i det; men umiddelbart tror jeg at I skal starte med at forsøge med øget mæklemængde.

Med hensyn til fars rolle, så er det ofte en god idé at aftale at far f.eks. er den der bader. At bade sammen er en rigtig god ting og man er sit barn nært i en badesituation og har også her hud/hud kontakt. Det kan være rart for far og søn at have dette sammen og imens kan du få lidt tid for dig selv:o)

Håber at ovenstående vil hjælpe jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med projektet og være tålmodigt. Det tager tid:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annonce