Annonce

Annonce

Svar: Middags- og nattesøvn


19. april 2015

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lina

Tak for dit brev :)

Hvor er det dejligt at høre, at det går langt bedre med søvnen - 7, 9, 13 krydser fingre for at den gode gænge fortsætter:)

De fleste 2 årige vil trives rigtig godt med 13 timers søvn i døgnet. Ofte fordelt sådan at barnet sover 1.5-2 timer om dagen og 11-11.5 time om natten.

Det lyder således som et reelt behov, hvis jeres datter sover fra ca. 20 til 07 og her sover ca. 11 timer, og hun så sover mellem 1.5 til 2 timer om dagen. At det er et gennemsnit betyder naturligt, at nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre, men jeres datter passer rigtig fint på disse tal… også selvom hun jo ikke er blevet 2 år endnu:)

Tallene er en rettesnor, og man kan ikke beregne på minutter. Derfor burde det ikke umiddelbart betyde noget, at hun nogle dage sover til kl 07.20 og således sover 20 minutter mere, ligesom det ikke burde betyde alverden, hvis hun om aftenen bruger 30 minutter ekstra på at falde i søvn… MEN, når det er sagt, så vil det naturligvis godt kunne betyde lidt, hvis hun om morgenen sover 20 minutter mere og om eftermiddagen sover ½ time mere, så vil hun måske om aftenen netop ikke være parat til at sove før ca. 45 minutter senere. Det hele hænger jo sammen.

Derfor er det også vigtigt, at I giver en vis fleksibilitet. Så hun nogle dage måske har brug for at blive puttet lidt senere og andre dage kan blive puttet tidligere - det afhænger alt sammen af, hvad tid hun er stået op, og ...


Annonce

... hvor lang hendes middagslur har været.

Jeg tænker umiddelbart, at det er rigtig fint, hvis I kan holde fast i, at puttetidspunktet er ca. kl 20 om aftenen. Men nogle aftener vil hun så måske være tydeligt træt og have brug for at sove allerede 19.40, andre aftener sover hun først 20.20 - og den fleksibilitet må der være. Det der er vigtigt er, at I forsøger at undgå at komme ind i en rytme eller rutine, hvor hun konsekvent puttes 45 minutter før hun er træt, hvis det betyder, at hun så begynder at tro, at det er sådan putningen foregår.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun er ved at være så gammel og så bevidst nu, at hun meget hurtigt kan tro, at putning drejer sig om at komme i seng, rejse sig, smide sutten ud, kalde, hoppe rundt, blive lagt ned, smide sutten igen osv. Og I går frem og tilbage, sidder og læser mange historier osv. Og det er vigtigt, at hun lærer, at når hun skal puttes, så tager det 10-15 minutter, og at hun derfor er parat til at sove, når I putter hende. Derfor kan det være nødvendigt i en periode, at putte hende en lille smule senere, så I er sikre på, at hun er træt og parat. Og samtidig med at I gør dette, så skal hun så ikke forlænge sin dagssøvn. Hun skal ikke pludselig begynde at sove 2.5 time til middag, ligesom det stadig er godt at holde fast i at hun kommer op omkring kl 7 om morgenen. Det er ikke morgensøvnen eller dagssøvnen som skal forlænges:)

Håber I kan bruge disse overvejelser lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce