Annonce

Annonce

Svar: Amning efter reglerne er lavet om


18. april 2015

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor til tre snoaber

Tak for dit brev - det lyder som om, at det går rigtig godt hos jer, dejligt! :)

Sundhedsstyrelsen har ikke ændret i anbefalingerne omkring amning. Det anbefales stadig, at du ammer fuldt indtil ca. 6 måneder og ammer delvist indtil 12 måneders alderen eller så længe mor og barn trives med det.

Det anbefales, at du bruger modermælk eller modermælkserstatning i grød og mos, og hvis du vælger at stoppe amning før din dreng er 1 år, så bør du tilbyde ham modermælkserstatning. Han bør ikke tilbydes sødmælk eller komælksprodukter før 12 måneders alderen. Dog kan han fra 9-12 måneder få mellem 50-100 ml komælk i døgnet, men det er ikke noget han skal have - det skal han derimod modermælk og modermælkserstatning.

Du skriver, at du ønsker at trappe ud af amning om et par uger. Hvis du vælger at trappe ud af amning nu, hvor din dreng ikke er ældre, så vil jeg anbefale, at du giver ham flaske med modermælkserstatning. Dette både for at sikre ham de næringsstoffer, der er i erstatningen, men også for at sikre at hans væskebehov bliver tilstrækkeligt dækket. Selvom du ikke synes, at han spiser særligt længe hos dig, så får han højst sandsynligt en del mælk, og det løber hurtigt til ham. Børn i din drengs alder vil ofte drikke 800-900 ml mælk og derudover spise skemad flere gange dagligt, samt drikke vand af kop.

Hvis jeg skal sætte antal amninger/flaske på alder, så vil det se således ud:

6 måneder: Ammes (eller får flaske) 6 gange i døgnet - tidlig morgen, før formiddagslur, før middagslur, eftermiddag, aften og sen aften.

7 måneder: Ammes (eller får flaske) 4 gange i døgnet - tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften.

8-9 måneder: Ammes (eller får flaske) 3 gange i døgnet - før middagslur, aften og sen aften.

10-12 måneder: Ammes (eller får flaske) 2 ...


Annonce

... gange i døgnet - før middagslur og aften eller aften og sen aften.

Ud over at du skal amme ham eller give ham flaske disse gange dagligt, så skal han tilbydes varieret kost, så hans næringstoffer og behov for jern sikres netop gennem kosten.

Jern gennem kosten sikrer du ved at give ham hjemmelavet grød lavet med forskellige typer af gryn og mel og modermælkserstatning – og variere med jernberigede færdiglavede grødprodukter. Du må meget gerne tilbydes frugt til grøden. Frugt indeholder C-vitamin, som fremmer optagelsen af jern.

Fra 6 måneders alderen skal du tilsætte forskellige typer kød og fisk i grøntsagsmosen og brug evt. jernholdig modermælkserstatning i mosen. I takt med at han kan spise mad med mere bid, øges mængden af kød og fisk i mosen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Fra ca. 8 måneder, vil de fleste børn kunne spise brødhapsere og her tilbydes pålæg af kød, fisk og grøntsager. I begyndelsen kan det være en fordel med smørbart pålæg. Lav gerne pålæg selv og brug også gerne rester fra aftensmaden, da det nedsætter mængden af salt.

Det lyder som om, at din dreng er rigtig godt igang med mad med bid og er rigtig god til at tygge - det er super dejligt. Prøv dog stadig at tilbyde ham grød og mos, for på den måde at øge hans indtag ekstra og vær opmærksom på, at du med fordel kan bruge f.eks. grøntsagsmos som smørbart pålæg på brødhapsere og på den måde få mere variation i ham og samtidig også sikre ham mere mad:)

Om ca. 14 dage udkommer en helt revideret udgave af "Helens bog om børn og mad", som følger Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger. I den kan du finde dagsplaner osv. som giver et indblik i, hvordan du bedst muligt skruer dagen sammen, så din dreng får både den mad og den mælk, han har behov for:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

- Og rigtig god ferie! Håber I får en dejlig tur:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce