Brev:
Baby på 7 måneder vil ikke spise
Kære Helen,
Jeg har en skøn datter på snart 7 måneder, som igennem længere tid har været lidt af en udfordring, når det kommer til maden. Dette er ærligt talt ved at slide mig godt ned.
Kort fortalt, ammede jeg indtil hun var 3 måneder, grundet for lidt mælkeproduktion begyndte jeg at kombinere mme og modermælk. Da hun var 3,5 mdr. blev hun meget interesseret i hendes omgivelser og ville ikke spise, når der var andre til stede. Vi begyndte derfor at give hende flaske i ro og fred - og ofte når hun skulle til at sove var hun mest villig til at spise.
Da hun var godt 5 mdr. begyndte vi langsomt at introducere smagsprøver, - nogle dage gik det fint, og andre dage gad hun kun at tage 2-3 teskeer. Vi har haft dage, hvor hun har spist næsten 1/2 dl. mos 1-2 gange pr. dag, og andre dage, hvor hun overhovedet ikke gider. Vi har siden hun blev 6 mdr. trappet op til 3 gange pr. dag, hvor vi prøver at tilbyde hende enten frugtmos eller grøntsagsmos. Vi har forsøgt at give hende grød (enten den første grød eller havregrød), hvilket hun ikke kan lide. Men de sidste to uger har hun næsten ikke ville spise noget mos - og hendes mælkeindtag er også blevet mindre på trods af at hun næsten ikke gider spise mos. Vi har forsøgt at give hende æblebåde, agurkestænger osv. I starten synes hun det var interessant, men har de sidste par gange smidt det på gulvet.
Min mand og jeg er lidt bekymrede for hendes mundmotorik, da hun meget nemt kommer til at kaste op. 1-2 gange per uge kaster hun op, hvor alt hvad hun har spiste de sidste par timer kommer retur. Oftest er det grøntsagsmos hun får i den gale hals (færdigkøbt økologisk mos), hvilket vi ikke forstår, når det er af så fin konsistens. Dette bekymrer os også.
Hendes dag ser sådan her ud pt.
Vågner kl. ...
... 06-07
Kl. 07:00 - frugtmos + vand i kop
kl. 09:30 - 150-180 ml. mælk (sover 1 time ca.)
kl. 12:00 - grøntsagsmos + vand i kop
kl. 14:00 - 150-200 ml. mælk (sover 1-2 timer)
kl. 16:30 - grøntsagsmos + vand i kop
kl. 19-20 - 160-180 ml. mælk (kommer i seng til natten)
kl. 00:00 - 120-180 ml. mælk (sover mens hun spiser)
kl. 05:00 - 60-140 ml. mælk (ikke hver dag, men nogle gange om ugen)
Pt. spiser hun kun 3-8 små teskeer pr. måltid mos.
Vi har forsøgt at variere hendes mos, så hun prøver lidt forskelligt, men resultatet er næsten det samme uanset. Hendes sene eftermiddagsmåltid er ikke senere end kl. 17, da hun så bliver for træt og uoplagt. Hun sidder i sin højstol og spiser, hvor jeg trækker hende helt hen til mig og holder skålen i den ene hånd og prøver at få hende til at spejle sig i mig, men hendes interesse for alt muligt andet vægter højere end hendes interesse for maden. Det virker bare ikke som om hun rigtigt gider skemad. Hun vil gerne gumle lidt på hendes ske, men kun kort tid af gangen.
Det skal lige nævnes at hun er en glad pige, når hun er vågen. Hun leger godt, sludrer meget og virker tilpas. Hun måler ca. 72 cm og vejer ca. 8400 gr. Der har været uger, hvor hun slet ikke har taget på, og uger, hvor hun har taget 100-140 gr. på pr. uge, hvor hun dog har drukket mere mælk end ovennævnte, men det er efterhånden en måned siden.
Helen, vores spørgsmål er således:
1. Får hun nok mad/mælk ud fra ovennænvte?
2. Er der børn som har en dårligere mundmotorik, og derfor er længere om at lære at spise?
3. Skal vi være bekymrede over at hun kaster op så ofte?
4. Kan det være en idé at stoppe med maden i nogle dage, og så starte forfra?
5. Andre gode råd?
Jeg håber på et hurtigt svar.
Mange hilsner
fra en frustreret mor.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.