Svar: Umulig putning - sove i egen seng?
Kære Vildbassens mor
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det fungerer bedre, hvis I lader jeres datter brænde lidt overskudsenergi af, før hun skal sove.
Har I tremmer på sengen eller er den koblet til jeres seng? I skal naturligvis overveje, hvad der vil fungere bedst, og jeg er ikke helt klar over, hvad I gør... Hvis jeres datter er motorisk meget urolig, kan det være godt at beholde tremmerne på sengen for at sikre, at hun ikke falder ud af sin seng, når hun tumler rundt. Modsat - hvis hun har brug for din nærhed og brug for at mærke dig, kan det være en god idé at lade hendes seng være koblet til din seng - så du ikke behøver tage hende op og flytte hende over i din seng om natten, men kan berolige med nærhed, samtidig med at hun stadig ligger i egen seng…
Hvis I vælger at have hende i tremmesengen lukket, så kan du godt forsøge at berolige hende, tage hende op, trøste, betrygge, og når hun så er rolig igen atter forsøge at putte hende ned i egen seng. Som udgangspunkt er det godt at hun falder i søvn i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove og også godt, hvis du så kan få hende videre i søvnen i egen seng om natten. Men hvis hun lige nu ikke kan dette, så må du naturligvis tage hende over til dig, trøste og berolige og lade hende sove hos dig, så hun kan mærke dig og får den ekstra tryghed.
Det der er vigtigt, hvis du ...
... vælger at lægge dig med hende er, at du ikke får øget hendes behov for brystet. Du kan meget hurtigt komme ind i en vane, hvor hun vil begynde at søge ikke bare dig, men brystet, igen og igen om natten, og det er ikke meningen, at hendes mælkeindtag skal sættes op. Med den alder hun har, vil det være rigtig fint med to amninger i døgnet f.eks. aften og sen aften, men derefter skal hun så ikke ammes mere, og om morgenen bliver hun tilbudt grød.
Det behøver ikke være en dårlig vane eller give problemer senere hen, at du vælger at I lige nu sover sammen. Nogle børn vil have rigtig stor glæde af netop nærheden og vil sove trygt og sammenhængene hele natten, netop fordi de kan mærke deres mor. Og man kan sige, at hun på den måde godt vil kunne få sit "mor-depot" fyldt ekstra op, så hun bedre vil kunne klare sig uden senere hen. Men igen - det afhænger helt af, hvordan det fungerer for jer og hvilke vaner og rutiner I derudover får skabt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det skal handle om tryghed, og når du fornemmer, at hun måske ikke længere behøver dette i samme grad, så kan det være en god idé, at du igen arbejder på at lære hende at sove i egen seng, mere og mere fysisk på afstand af dig… Så hun får dig og din nærhed, når hun har behov for det, men så du også hjælper hende med at slippe dig og kunne selv, når hun virker klar til det:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.