Annonce

Annonce

Svar: Mad i hånden og mælk om natten


15. april 2015

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev:)

Det er en rigtig god idé at tilbyde jeres dreng mad i hånden, som han selv kan sidde og gnave på. Det kan være f.eks. ristede rugbrødsbjælker, forkellige skorper, enden af et franskbrød eller lignende. Det kan også være agurk. Her kan du med fordel skære en skive på ca 1.5 cm, fjerne kernerne i midten, så det bliver til en agurkering og sætte den på hans tommelfinger. På den måde kan han holde fast på den:)

Han må også gerne få frugtbåde, men det skal være blød frugt og frugt uden skræl. Det kan være en appelsinbåd, det kan også være et stykke melon, mango, fersken eller lignende. Det er vigtigt at det er skrællet og det er vigtigt at frugten er blød. En hård æblebåd knækker f.eks. let og kan sætte sig fast i halsen. Du kan også købe et frugtnet eller food feeder.

Kogte stykker blomkål eller broccoli er en mulighed. Du kan også prøve med en kartoffelbåd fra ovnen eller andre ovnbagte grøntsager i mundrette stykker, som han kan sidde og holde i hånden.

Du er nødt til at prøve dig frem og se hvad han kan kapere, hvad han er klar til. Måske er han ikke helt parat endnu, men prøv, øvelse gør mester. Og så skal han naturligvis altid være under opsyn, når han sidder med noget. Lad udgangspunktet være mad som du selv spiser, så han får oplevelsen af at I spiser sammen og spiser samme mad:)

Da du giver rugbrød som mellemmåltider, vil jeg anbefale, at du udskifter øllebrøden med grøntsagsmos. På den måde vil han få mere variation. Mit forslag til en dagplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ¼ rugbrød, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur - når han bliver 7 måneder forsvinder denne flaske.

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med agurk, kogte grøntsager eller lignende i ...


Annonce

... hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: ¼ rugbrød, frisk frugt, frugtmos, vand af kop. Tilbydes også stadig flaske her, men den forsvinder ved 7 måneders alderen.

Powernappen springes måske over...

Aften 18: Grøntsagsmos med eller fisk, udgangspunktet er familiemaden. Suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flask og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske (drømmemåltid) og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se af planen skal han have mange måltider hele dagen igennem og skal også stadig have en del flasker. Men midt nat, skal han ikke længere have flaske - og dermed heller ikke vand. Det er meningen at han nu skal kunne sove fra ca. midnat til næste morgen tidlig. At sove igennem i denne alder vil være at sove 5-6 timer uden mælk. Det kan f.eks. være fra kl 23.30 til 05.

Nogle børn sover også deres længste søvnstræk om aftenen og trives derfor med en rytme, hvor de f.eks. får flaske kl 19.30-20, sover til kl 02, hvor de så får flaske igen og sover herefter videre til 06, hvor de igen får flaske. Det kan være helt okay. Hvis det er på denne måde, så sover han stadig igennem, fordi han sover 6 timer fra kl 20-02…

Mælk om natten kan godt tage appetitten væk fra mad om dagen og derfor kan du godt give ham en lille smule mindre mælk i flasken tidlig morgen, så han stadig har appetit til sin grød. Han behøver måske ikke 225 ml kl 05/06, men vil måske her kunne trives fint med at få f.eks. 150 ml… Han må dog gerne få 200 ml hvis han kan drikke det kl 23 eller kl 02… det er netop vigtigt med flasken aften og sen aften. Disse to flasker bibeholdes længe og de er med til at sikre ham en vis mængde væske og påvirker normalt ikke hans indtag af mad om dagen:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce