Annonce

Annonce

Svar: Afvænning fra sut?


27. marts 2015

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Helle

Tak for dit brev :)

Din datter er endnu ikke fyldt 2 år, og det er helt okay og helt naturligt, at hun har brug for sin sut. Derfor skal hun ikke vænnes helt af med den nu, og som du nævner, så suttede du selv på tommelfinger.. Det er langt at foretrække, at hun har sin sut, fremfor at hun begynder at bruge sin finger. Især fordi tommelfingeren jo altid er der, og den kan hun sutte på i årevis - nogle helt op i skolealderen - og samtidig så er der risiko for stor tandpåvirkning, når hun sutter på tommelfinger.

MEN, når det så er sagt, så vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at minimere brugen af sut. Hun skal have sin sut, når hun skal sove, og hvis hun er meget ked af det og har brug for den ekstra trøst, men i løbet af dagen, når hun leger og I hygger, så bør hun faktisk ikke have sutten i munden. Det er vigtigt for hende sprog, men også vigtigt for hendes tandstilling…

Nogle gange kan det hjælpe at tilbyde et alternativ. Det er måske ikke sutten, hun har brug for, men lidt at drikke eller spise, og når hun så har brugt sin mund til at tygge osv. så glemmer hun behovet for sutten, afledes, har fået sit suttebehov/gumlebehov stillet på en anden måde.

En bamse, slaskedukke, sutteklud eller lignende - evt. koblet med sutten i starten kan nogle gange være en rigtig god idé. Så har hun stadig en substitut, som hun kan trøste sig med, berolige sig med. Hun kan også sutte på kluden, dukken eller bamsen, men det skader ikke tænderne på samme måde og vil ikke være konstant i munden. Så at forøge at introducere en ...


Annonce

... substitut, der kan berolige på sigt, kan være en rigtig god idé.

En fast plads til sutten - vise hende, at nu lægges sutten i æsken, og her ligger den til hun skal sove. Så hun ved at sutten ikke er fjernet, men også lærer, at den ligger der. Nogle gange vil hun spørge efter den, og så kan I vise hende den, hun kan lige få lov til at sutte lidt på den, og så vil hun måske være klar til at lægge den igen.

Det samme kan du i princippet gøre, når I f.eks. er på legepladsen. Vise hende at æsken med sutten er med "sutten er her", og måske pjatte lidt med hende "din bølle, ikke sut nu, nu leger vi" eller lignende og aflede hende "kom nu prøver vi at rutsje, kom skat, så får du sutten bagefter" eller lignende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At opfordre hende til at tage sutten ud af munden, når hun taler, vil også være vigtigt. I kan spørge, om I må få sutten, men det er ikke sikkert, at hun vil give jer den. Så kan I i stedet bede hende tage sutten ud, hun kan holde den i hånden, lægge den på bordet osv. Naturligvis sødt og kærligt, men simpelthen bede hende tage sutten ud af munden, så I kan høre og forstå, hvad hun siger. Det er vigtigt for hendes sproglige udvikling, at hun ikke vænner sig til at tale, imens hun har sut i munden:)

Så hun skal ikke afvænnes sin sut helt, men det er en god idé at minimere behovet, så hun stille og roligt lærer, at den ikke behøver være i munden hele tiden. Er hun oprigtigt ked af det og træt og skal puttes osv. så skal hun naturligvis stadig have lov til at få den:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce