Svar: 6 uger og svært ved at sove
Kære Mette
Tak for dit brev og alle dine tanker - jeg kan godt fornemme, at de er svært hos jer, når lillesøster ikke rigtigt vil sove, og du gerne vil have frirum til også at være der for jeres drenge…
Jeg vil gerne dele lidt tanker med dig :)
Du skriver, at du ville ønske at du vidste, hvad du gjorde forkert. Du skriver også, at du ikke ønsker at bruge brystet som sovemiddel. Du skriver, at du ikke ved, hvordan du skal få hende til at sove, uden at trave rundt med hende…
Jeg tror egentlig ikke at du gør noget forkert og det er rigtigt synd, hvis du går og er ked af det og føler at du ikke slår til - for du gør det ganske givet rigtig godt. Men måske forventer du lidt for meget eller arbejder lidt for meget på at få skabt gode søvnvaner - netop fordi du har erfaring med dig om, at det med søvnen er problematisk. Når man har to drenge, som har haft svært ved at sove og så får endnu et barn, så kan man helt naturligt godt blive så fokuseret på søvnen, at du måske helt glemmer, hvor lille hun er, og at søvntræning ikke skal starte allerede nu… Din datter må faktisk meget gerne falde i søvn med dit bryst i munden, når hun ikke er ældre. Hun må gerne falde i søvn i din favn, og det er helt naturligt, at det netop er i din favn, at hun sover allerbedst.
Når hun ligger hos dig, så kan hun høre dit hjerte, fornemme din vejrtrækning, din stemme, hun kan dufte din mælk, mærke dine bevægelser, og det giver hende tryghed og ro. Det minder hende om tiden i livmoderen, og derfor er det tryghed for hende. Og det er okay - hun må gerne sove hos dig, så længe hun ikke er ældre end hun er.
Jeg tænker, at det i løbet af dagen vil være en rigtig god idé, hvis du nogle gange lægger dig med hende i dobbeltsengen og ammer hende liggende. Lader hende spise sig i søvn og lader hende falde i søvn ved siden af dig. Du kan selv hvile dig på denne måde og stille og roligt vil du så kunne rejse dig, naturligvis sikre, at hun ikke kan trille ned af sengen og så lade hende sove, hvor hun ligger. Så hun på den måde lærer at sove og ikke oplever at blive flyttet fra din favn og ned i sengen eller liften, som hun bliver ked af.
Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne svøbe hende. Faktisk meget gerne starte med at skifte hende, svøbe hende i samme forbindelse og så amme hende, imens hun er svøbt. Svøbet vil hjælpe hende til rent fysisk at holde sammen på sig selv - mange børn har i denne alder en aktiv mororefleks, så hun spjætter og får vækket sig selv og her hjælper svøbet. Samtidig vil det give lidt samme fornemmelse, som når hun ligger i dine arme. Hun vil stadig føle sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. På den måde vil det være lettere for dig at flytte hende fra din favn og ned hvor hun skal sove.
Måske bruger du en sovepose - det er rigtig fint. Her vil det på samme måde være en god idé at du skifter hende, putter hende i posen og ammer hende imens hun ligger i den, og så flytter posen i barnevognen og evt. triller hende lidt, hvis det er nødvendigt.
Putter du hende i liften, må du på samme måde gerne svinge den lidt, så du på den måde hjælper hende ind i søvnen, luller hende i søvn med bevægelse. Og når hun så sover, så stiller du liften afsides, evt. i barnevognen eller stiller liften ind i soveværelset. Gerne gøre rummet køligt og mørkt, så sover hun bedre.
Du skal være opmærksom på at hun ikke evner at lukke lyde ude, hun hører ligesom alt hvad der foregår omkring hende. Hvis du hører radio, så hører du f.eks. et stykke musik, som du synger med på, så kommer der noget du lukker af for, så er der noget i radioavisen der fænger din interesse og du lytter igen og så hører du igen ikke det næste ... Den evne har spædbørn børn ikke - de hører det hele og kan dermed ikke lukke lyde ude.
Det betyder at jeres ...
... lillesøster let kan blive overstimuleret - f.eks. sidst på dagen, hvor fjernsynet kører, hvor drengene kommer hjem, hvor også far kommer hjem fra arbejde, der skal laves mad osv. Helt naturlige ting som naturligt hører til og hun vænner sig til det stille og roligt - men det kan være en god idé at I f.eks. går lidt afsides med hende, når hun skal sove. Det kan være svært for hende at finde ro i stuen. Ligesom det er vigtigt at du i løbet af dagen er opmærksom på at skærme hende lidt, så hun ikke får alt for mange stimuli - uden naturligvis at fjerne alt, det er ikke meningen at du skal liste rundt - der skal stadig være aktivitet:)
Når I går på legepladsen og du gerne vil have lillesøster med, så vil det være fint at du forsøger at planlægge det sådan, at hun skiftes, svøbes/puttes i sovepose, ammes og derefter puttes i liften, stille den i barnevognen og så triller I af sted. Her skulle hun så gerne kunne sove en lidt længere lur og netop det at du triller vognen kan være med til at holde hende sovende - hun vænner sig til det, hvis I forsøger at gøre det jævnligt og jeg tænker, at det vil være rigtig godt givet ud, hvis du kan vænne hende til at sove i sin barnevogn:)
Derudover kan du overveje, om I vil have glæde af en slynge eller måske en vikle. Det vil give dig mulighed for at have hende helt tæt på, så hun er i din favn, netop mærker din varme, din nærhed, din ro og derfor sover hos dig - på den måde kan du også få lavet lidt ting i hverdag. Du anerkender hendes behov for at være dig nær, samtidig med at det kan være lidt mere praktisk, end hvis du skal sidde med hende og naturligt bliver stresset over "bare" at sidde:)
Nogle har også glæde af en slyngevugge, babykøje eller lignende, hvor barnet ligger som i en lille hule og hvor ophænget gør, at man kan vugge og bevæge barnet. Hvis hun virker meget opmærksom og til at blive forstyrret af ting, der foregår omkring hende, så kan dette nogle gange være en god løsning.
Andre har glæde af en sansegynge, som kan placeres lavt over gulvet. Du kan lægge en dyne på og hun kan lægges på den, gynges stille og roligt. Hvis hun falder til ro ved netop at få lov til at ligge og kikke sig omkring, så kan dette nogle gange være en god løsning.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En mulighed er også at bruge hvid lyd eller afspille livmoderlyde eller lignende. Mange børn falder til ro, når de hører bestemte lyde. Du kan downloade forskellige beroligende lyde for børn, du kan også købe en CD med hvid lyd mv. Ligesom du kan købe f.eks. en doodoo bamse… Nogle børn finder rigtig godt ro ved netop at kunne høre lyde som de kender fra livmoderen…
En klud der dufter af dig og din mælk, gerne koblet til en sut, kan være et forsøg værd. Du skriver, at hun ikke vil have sut - og det skal naturligvis accepteres, men du kan stadig godt forsøge. Det kunne måske hjælpe jer på sigt, hvis hun ville acceptere en sut og derfor kan du godt prøve at arbejde bevidst på at lære hende at tage imod en sut. Prøv med forskellige modeller, flade, runde, lange, korte, anatomiske, silikone, naturgummi osv. for at se om en af modellerne måske vil blive accepteret… sutten kan netop ofte give ro lige der, hvor hun er færdig med at blive ammet og bliver flyttet ned, hvor hun skal sove. Hun slipper brystet, får sutten i munden i stedet for og flyttes så til sengen, beroliges med hænder, kærtegn, vugges lidt osv.
Du nævner, at hun ofte gylper, faktisk fortæller du, at der ofte kommer så meget mælk op, at du ikke vil betegne det som gylp men mere som opkast. Du skal her være opmærksom på om hun kan have refluks. Det kan godt genere hende, når hun sover og gøre at søvnen bliver påvirket… Det kan være en god idé, at tale med lægen omkring dette.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, stort knus med på vejen:)
Rigtig meget held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.