Svar: Gir mange sutter hver nat
Kære trætte mor
Tak for dit brev og dine søde ord om min brevkasse:)
Det er rigtig godt, at du er blevet opmærksom på, at I er ved at få skabt en dårlig vane, og at det er vigtigt, at du ikke per automatik giver din dreng sut i munden, hver gang han vågner om natten.
Det er helt naturligt at han taber sutten, når han sover. Når han sover rigtig godt og dybt, så slapper han af i alle muskler - også i sin kæbemuskel - og så falder sutten ud. Det er helt okay og helt normalt. Det du skal være opmærksom på er, at du forsøger at hjælpe ham med stillingsskift, dine hænder, kærtegn, beroligende ord osv. - og altså uden at give ham sutten hver gang.
Det er helt naturligt, at han sover urolig. Han har en mental uro, som handler om, at han drømmer og igennem drømme bearbejde dagens oplevelser. Derfor kan han godt ligge og klynke i søvne, smågræde, smaske, ligge og virre med hovedet osv. og derfor have mange lyde om natten - uden at det betyder, at han skal have sut eller flaske i munden.
Han har også en fysisk uro. Han øver sig i at trille omkring fra mave til ryg og ryg til mave om dagen, øver sig i at løfte sine ben, få fat i sine tæer, øver sig i at bruge sine hænder mere bevidst, gribe og føre hænderne til munden osv. Han bruger ...
... sig selv rigtig meget motorisk - både når han er vågen og når han sover. Og han er stadig så lille, at han ikke mestrer selv at flytte på sig, når han får sig lagt i en stilling, som han ikke synes er rar at ligge i - og her har han brug for din hjælp. Han har brug for at du hjælper ham med at komme om på den anden side, at du hjælper ham dynen på, som han har sparket af, at du lige lægger en hånd på hans mave, så han kan mærke, at du er der, at du ikke er alene. At du beroliger ham med ord "ssh-ssh" osv. som du også bruger, når og hvis han er ked af det i løbet af dagen, så han hele tiden føler sig helt tryg - og du skal gøre disse ting, hjælpe ham, berolige ham og betrygge ham - men huske på, at han så vidt muligt skal hjælpes uden at få sutten i munden hver gang - netop så han lærer at han godt kan komme videre i søvnen, uden at have sut i munden.
Lærer han det ikke nu, så har du givet dig selv fast arbejde om natten de næste mange måneder frem - de fleste børn vil selv kunne finde deres sut om natten fra 10 måneders alderen og frem…
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så super, at du allerede er opmærksom på det nu og netop får skabt nogle gode vaner og rutiner, som I alle tre kan fungere godt med - både nu og fremover:)
Rigtig meget held og lykke med det projekt!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.