Svar: Nedsat søvnperiode
Kære Nanna
Tak for dit brev og søde ord - jeg håber, jeg kan berolige dit moderhjerte lidt:)
Det lyder umiddelbart som en periode, og jeg har god grund til at tro, at det vil ændre sig igen. Det lyder ikke som om at hendes rytme generelt ændrer sig - hun sover 2 timers middagslur, som hun plejer, og kommer så lidt før i seng, fordi hun er lidt mere træt - så samlet er hendes søvnbehov ikke meget mindre, end det plejer at være.. Men stadig ville det være dejligt, hvis hun kunne sove lidt længere om morgenen, fordi det passer bedre ind i hele dagens rytme.
Du skal være opmærksom på om hun vågner, fordi hun er sulten. Giver I godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual? Det kunne være en god idé, at I tilbyder grød, evt.sammen med lidt letmælk af en kop. En aftenrutine kunne se således ud:
Aften 18: Aftensmad - familiemad, almindelige børnevenlige retter, vand af kop.
Kommer i bad (det kan give fysisk ro om natten), gøres klar til natten med creme, nattøj osv. hvad hun nu har behov for.
Tilbydes en godnatgrød i køkkenet ca kl 19.30. Får herefter børstet tænder og puttes så til natten ca. kl 20, med håb om at hun så igen kan sove fra ca. 20-07.
Jeg synes, det giver god mening, at du lige nu forsøger ...
... at få hende til at sove det lidt længere om morgenen, ved at lægge en hånd på hende, berolige med din nærhed, sige "nat-nat" og signalere, at det fortsat er sove tid. Det vil fungere bedst for jeres hverdag. Du kan også tage hende ind til dig… Og så kan du naturligvis også vælge at stå op allerede kl 06 og acceptere, at hun kan have denne rytme - og måske vil det vise sig nødvendigt på sigt - men lige nu lyder det som en god idé at se, om ikke hun kan hjælpes til at sove videre. Hun har jo tidligere trives med en nattesøvn fra 20-07 og det lyder værd at forsøge.
Et mørklægningsgardin på værelset kan være en god idé, - især nu hvor det stille og roligt bliver lysere om morgenen. Det er med til at sikre at solen stråler og dermed dagslyset ikke vækker hende for tidligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis det ikke lykkes at få hende til at sove lidt længere om morgenen igen, så kan det som sagt være, at hendes rytme er sådan - og så må I stå det før op og så udnytte, at I har mere tid til at spise morgenmad osv. der hjemme før hun så skal afleveres… Men ja - prøv om du ikke kan hjælpe hende til at sove lidt videre og se om det kan lykkes at komme tilbage til den rytme, som indtil nu har fungeret:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.