Svar: Mange opvågninger med intens gråd
Kære Stine
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt du skriver og reagerer på din datters gråd - for gråd betyder altid noget og det er vigtigt at forsøge at finde forklaring på, hvorfor jeres datter pludselig græder, som hun gør. Og forklaringerne kan være mange:
Måske er hun ved at blive syg? Måske har hun ondt for tænder? Måske er hun ekstra sulten og har brug for mere mad? Måske drømmer hun ekstra meget lige nu fordi hun udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt? Måske trænger hun bare til at mærke dig?…
Ofte er man nødt til at bruge udelukkelsesmetoden, for at finde ud af, hvorfor hun græder - og det lyder som om at du allerede er igang med det. Du har forsøge at lade hende ligge, at tage hende op, er begyndt med skemad, tilbyder hende flaske, forsøger med brystet…
Det kan være en rigtig god idé at få hendes ører tjekket ved lægen. Du kan også tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at tjekke hendes urin, måske hun har blære betændelse… Kan hun have ondt i maven, ondt i hoved, nakke og skuldre… Det vil være rigtig fint at lægen lige gennemgår hende, for at udelukke at gråden skyldes noget fysiologisk.
Hvis ikke dette er tilfældet, så skyldes det sandsynligvis den store udviking hun går igennem rent mentalt. Hun skelner tydeligt om I er hjemme eller ude, om hun er i favn hos dig eller en fremmed. Hun oplever verden større, oplever rummet hun er i, folk, ting I kører forbi, når I triller med barnevognen osv. Hun suger indtryk til sig og alt, hvad hun oplever, skal bearbejdes om natten, når hun sover. Alt bliver ...
... bearbejdet i drømme og derfor vil hun lige nu kunne græde og klynke i drømme, ligesom hun faktisk også vil kunne ligge og pludre og grine i drømme.
Hun er også motorisk godt igang nu - hun søver sig i at trille fra mave til ryg og tilbage igen, hun øver sig i at krybe over gulvet, få fat i sine tæer osv. Og den motoriske uro om dagen giver også stor uro om natten. Hu får sig ofte lagt i stillinger, imens hun sover, som hun endnu ikke selv kan finde ud af at flytte sig fra. Måske sparker hun dynen af og har brug for din hjælp til at komme om på den anden side og få dynen på igen. Det er altså til en vis grad almindeligt at børn i denne alder sover uroligt og kan græde om natten.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Måske skal I prøve at skære lidt ned for aktiviterne om dagen i en periode, så der er færre oplevelse at bearbejde om natten. Det kan nogle gange hjælpe… Det vil om natten være godt, at du forsøger at hjælpe hende med stillingsskift, beroligende hænder, kærtegn osv. men forsøger ikke at tilbyde bryst i munden igen og igen eller tager hende op og går rundt med hende i armene i længere tid - det er vigtigt, at I ikke får skabt en vane, hvor hun tror at hun skal ammes eller vugges hele natten, for at kunne sove… så du skal hjælpe hende, reagere og trøste hende, men prøve at gøre det med så lidt aktivitet fra din side som muligt.
Læs i øvrigt gerne min bog "Helens bog om gråd og trøst". I den finder du mange forlag til, hvorfor børn i forskellige aldre græder og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dem videre:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.