Brev:
For lidt søvn og søvnassociationsproblemer (sut)
Kære Helen.
Vores datter på 4 år, får ikke helt nok søvn eller også er hendes søvnkvalitet ikke god nok, for om eftermiddagen bliver hun meget træt og dermed pjevset, begrænset i leg, men vil se TV, falder nogen gange i søvn på vej hjem fra børnehave og kan desuden have svært ved aftensmåltidet.
Jeg synes det er synd og savner de gode lege vi tidligere havde om eftermiddagen samt hyggelige og sjove legeaftaler. Angående sidstnævnte tør jeg ikke gøre andet end måske smutte forbi en legeplads sammen med nogen efter børnehave, da hun meget naturligt leger dårligt med andre, når hun er træt, ikke vil dele legetøj og måske slet ikke vil lege, begynder at græde etc. Synes dog vi er blevet gode til at hygge og putte stille og roligt alle 4 om eftermiddagen. Min mand og jeg har meget fokus på, at hjælpe hende i hendes træthed, give hende masser af kærlighed og vise forståelse for, at tingene bliver sværere for hende, når hun er træt.
Hun sover typisk 10,5-11 timer om natten. Hun puttes ved at få læst to historier i sengen (oftest af far, nogen gange læser vi en hver) og så vil hun gerne have, at jeg sidder hos hende til hun sover, hvilket hun gør meget hurtigt. Kan det have negativ betydning for hendes søvnkvalitet, at hun ikke falder i søvn selv? (Det har hun dog kunnet før, og der vågnede hun/sov alligevel uroligt).
Hun sover typisk tungt og roligt den første halvdel af natten, hvorefter søvnen bliver mere urolig: hun sparker dynen af, smågræder og sutter meget på sutten. Denne tænker jeg også kan udgøre et problem i og med, at hun leder efter den, og græder, indtil hun finder den i søvne. Hun associerer fuldstændigt søvn med sut. Bl.a. af samme årsag har vi ikke følt overskud til at tage den fra hende om natten endnu (vi gjorde det om dagen i sommer og det var ikke nemt). Vi gør det om nogle uger, efter en ...
... ferie, og her frygter jeg, at søvnen bliver enormt dårlig, at hun slet ikke kan finde ro og at det vil tage lang tid at vænne sig til at undvære. Erfaringen er nemlig, at hun bliver fuldstændig desperat og febrilsk, hvis hun er meget træt og ikke kan få en sut.
Vi har med noget held introduceret bamser og planen er, at hun skal have én bestemt i gave den dag vi tager til suttetræet. Her vil vi i øvrigt lave noget dejligt og fejre med kage eller lignende. Har du nogle yderligere råd til, hvordan vi gør afskeden mindre smertelig og hjælper hende bedst muligt igennem afskeden? Jeg er virkelig nervøs for det.
Yderligere omkring søvnen skal siges, at hun ofte kommer ind til os på et tidspunkt om natten, hvilket hjælper på uroen, da vi kan ae, holde hånd og give dyne på igen. (Hun kom aldrig før hun blev storesøster for 5 måneder siden). Endvidere bør nævnes, at hun hele sit liv har haft disse urolige nætter. Da hun var baby associerede hun søvnen med amningen, hvilket vi fik fravænnet ved at ligge mange sutter omkring hende, som hun kunne tage. Alligevel har hun fortsat vågnet eller været urolig.
Da hun fik lur var trætheden ikke et problem som nu, og derfor får hun også ofte middagslur i weekenden. I sommer holdt hun op med det i børnehaven. Da søvnen så blev dårligere i forbindelse med at blive storesøster, genindførte vi det. Det virker dog ikke længere, da søvnen er blevet bedre igen (men altså ikke god nok), hvorfor hun ikke er træt når sovebørnene skal sove, ligesom dem hun leger med ikke længere sover. Så hun har heller ikke lyst til at sove derovre.
Hun har for en sikkerheds skyld fået tjekket stofskifte og blodprocent, og disse er normale.
Jeg er spændt på at høre dine tanker om disse problematikker, da vi føler trætheden begrænser hende, og det er så synd.
På forhånd tak.
Mange hilsner, Tine
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.
4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd
Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...
23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.
Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...
28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.