Svar: Lære at sove i seng og i god tid
Kære Alices trætte forældre
Tak for jeres brev :)
Der er rigtig mange ting, som spiller ind hos jer og som I kan arbejde med, men noget af det vigtigste er, at jeres datter har en fast dagsrytme - og det lyder som om at rytmen varierer meget hos jer. Hele dagens rytme, hvornår hun er vågen og aktiv, hvornår hun sover, mad hun spiser osv. Det har alt samme betydning for, hvordan natten forløber.
I fortæller, at hun om dagen kan sove mellem 2-5 timer og denne variation spiller naturligt ind på, hvornår hun er putteklar om aftenen, ligesom det spiller ind på hendes søvn om natten.
I skal regne med, at hun har brug for ca 13.5 times søvn i døgnet. Hun lyder til fortsat at have behov for to lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur og det vil være rigtig fint hvis hun f.eks. sover 1 time om formiddagen og 2 timer til middag, det burde sikre hendes dagssøvn. Om natten skal hun så sove ca 10-10.5 time og da I ofte starter dagen kl 6.15 betyder det at hun gerne må sove omkring kl 20, som I også forsøger. Det er vigtigt, at I holder fast i rytmen uanset om det er hverdag eller weekend. Selvom I gerne vil sove længere lørdag og søndag, er I lige nu nødt til at stå op, så hun får morgengrød senest kl 07.
Vi har alle sammen et indre ur, en cirkadisk rytme. Det er vores cyklus, det er den der bestemmer hvornår vi er trætte, hvornår vi er vågne, føler os sultne osv. Den cirkadiske rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv. Og jeres datter skal have hjælp med at få en stabil rytme, et stabilt indre ur og det kan I kun hjælpe hende med, ved at holde fast i rytmen dag efter dag efter dag…
Det må komme i første række, at hun får hjælpe til at falde i søvn og får sovet, når det er tid til at sove - og derfor er det ikke lige nu, at I skal kæmpe med at lære hende at sove i egen seng. Hun bliver ulykkelig, græder, holder sig vågen om ...
... aftenen, I bliver frustreret og det hele går galt - I skal lige nu arbejde på at hun sover trygt og så vidt muligt sover, ligesom hun skal puttes, når hun er træt og viser sig parat.
Hun har rigtig meget brug for at have jer tæt på, når hun skal sove og skiftet mellem at være i jeres favn og komme ned i egen seng, er for stort for hende, det protesterer hun imod. Jeg tænker, at I er nødt til at ændre tingene i små etaper. Det vil være en god idé, at I lige nu arbejder på at hun lærer at sove uden at være i jeres favn. Uden at I skal sidde med hende, holde om hende, vugge hende osv. I stedet kan I lægge jer ved side af hende, så hun starter med at ligge ned og lærer at ligge ved siden af jer. I putter hende med bamsen, og så må I meget gerne læse godnathistorie og synge en godnatsang.
Når hun har lært at falde i søvn ved side af jer, så sætter I jer op, kører samme ritual, putter med bamse, læser, synger, I er der, men sidder hos hende og afstanden mellem jer er øget lidt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derefter kan hun så lære at sove i sin seng, hvor I så stadig sidder ved siden af hende. Hun puttes på samme måde, har sin bamse, I sidder der, læser osv. alt er som det plejer at være, men afstanden mellem jer er øget lidt, og nu lærer hun at sove i sin seng. Altså små bitte skridt, som på sigt giver jer det, I gerne vil lære hende, men hvor hun hele tiden føler sig tryg.
I takt med at hun falder trygt i søvn om aftenen og hendes nattesøvn derfor forlænges, så burde dagssøvnen passe sig ind, så hun begynder at sove f.eks. 3 timer samlet i løbet af dagen - MEN, nogle gange kan det være nødvendigt at vække hende fra dagssøvnen, for at hjælpe hende til en rytme. I første omgang er det dog vigtigt at arbejde på at forlænge natten og se om ikke dagssøvnen tilpasser sig af sig selv.
Op-ned-metoden vil sandsynligvis frustrere hende, jeg synes ikke den er oplagt at bruge med den alder hun har og den situation hun beskriver… Lige nu bliver hun ked af det, bare I nærmer jer sengen og derfor er det vigtigt, at I starter med at få hende gjort helt tryg ved det at sove, før I gør noget andet.
Jeg håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.