Annonce

Annonce

Svar: Problemer med fast føde til min baby på 8,5 måned


22. februar 2015

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at du ammer rigtig meget og jeg tror faktisk, at det er her problemet er. Du er nødt til at skære betydeligt ned i mælkeindtag, for at få Caroline til at spise. Hun bør ikke blive ammet mere end 3 gange i døgnet med den alder hun har, og du skal ikke kæmpe med at få hende til at tage flaske. Det er ikke mælk, men mad hun skal have…

Med den alder hun har, så må hun få næsten alt og hun skal have mange små måltider hele dagen igennem. Lige nu skal du ikke fokusere på, hvor meget hun spiser, men mere foskusere på hendes lyst til at spise - og lige nu er hun glad for mad, som hun kan sidde med i hånden, smage lidt på og mindre glad for skemad - og det er okay. Hun skal have begge dele og jeg vil foreslå dig, at du forsøger at give hende mad i hånden og følger efter med lidt på en ske.

Det vil være rigtig godt at variere mellem færdiglavet børnemad og så retter, som du selv laver og udgangspunktet skal være den mad, I andre i familien også spiser.

Jeg ved godt, at den dagsplan jeg sender dig nu, vil virke uoverskuelig, når man har en datter som lukker munden, men det er vigtigt at du forsøger at følge tidspunkterne og som sagt ikke fokuserer på mængden, men rutinen omkring måltiderne:

Morgen 7.30: Tilbydes frisk frugt i hånden og du følger efter med lidt grød. Hvis hun ikke vil åbne munden for skeen, så giv hende en brødskorpe, dyp den i grøden og lad hende sutte lidt af grøden i sig på denne måde (som overgang), vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, giv hende små bitte brødhapsere i munden og lad hende også sidde med lidt i hånden. Suppler med frisk blød frugt og frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal ikke ammes først, kan tilbydes vand og du kan trille hende en tur i barnevognen.

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere eller ligende med smørbart pålæg. Vær opmærksom på at du kan bruge grøntsagsmos (f.eks. fra glas), som pålæg. På den måde får du lidt mos i hende. Suppler også gerne med godt kogt pasta eller små bidder frikadelle ...


Annonce

... (kød eller fiskedelle), vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, gives som små hapsere i munden og hun må også gerne sidde med ¼ bolle i hånden og gnaske sig igennem. Tilbydes friske bløde frugtbåde og også gerne frugtmos/bærmos, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Mad som I selv spiser, men i en konsistens, som hun synes om. Spaghetti/pasta med kødsovs, boller i karry, lakselasagne, frikadeller, fiskedeller, laks fra ovnen, rødspættefilet osv. Mos gerne kartofler med sovs, giv hende kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd i hånden, som hun kan sidde og gumle på selv. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten

Tilbydes en godnatgrød - f.eks. en havregrød eller mysligrød. Hvis hun ikke vil åbne munden for skeen her, så giv hende små bitte bider af en moden banan.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød…

Du fortæller at Caroline "ser meget interesseret ud, og kigger enormt meget efter jeres mad" og det skal du udnytte. At hun ikke åbner munden for skeen skyldes sandsynligvis at hun vil spise selv og at hun ikke spiser mere end hun gør, hænger sandsynligvis sammen med hendes mælkeindtag, som højst sandsynligt er for stort.

Du skriver ikke, hvor meget du ammer, men nok mere end de tre gange i døgnet, som jeg foreslår og det lyder som om at du har godt med mælk, så hun får rigtig meget mælk hos dig… Hvis det er rigtig svært at holde hende fra brystet, så må du naturligvis give hende det men prøv om du kan nøjes med en trøstetår, så du afkorter amningerne mere og mere, så hun ikke får lov til at fylde sig med mælk. Og når hun virker brystsøgende, så tilbyd hende et alternativ - mad eller vand af kop, så hun stille og roligt begynder at spise og drikke andet end mælk:)

Håber du kan bruge dette, og at det hjælper jer lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce