Annonce

Annonce

Svar: Tænder og smertestillende


19. februar 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Karina

Tak for dit brev og velkommen til :)

Når børn får tænder, så oplever mange forældre, at barnet samtidig kan få lidt feber og også nogle gange tynd mave. Det er dog ikke en sygdom at få tænder, og derfor er det vigtigt, at I observerer jeres datter godt.

Hvis hun har smerter, dårlig mave og feber over et helt døgn, så synes jeg, I skal få hende tjekket af lægen. Det samme, hvis hun har mere end 38.5 i temperatur, så skyldes hendes temperaturforhøjelse sandsynligvis ikke tandfrembrud, men en infektion (virus eller bakterier).

Hvis hun har så ondt, at det er nødvendigt, at give hende smertestillede, så vil det normalt også være en god idé at drøfte det med lægen. Det anbefales, at man ikke giver Panodil til børn under 2 år, uden at drøfte dette med lægen. Jeg kan dog godt forstå, at I har gjort det, og det er helt okay - hun har tydeligvis haft ondt, og det har hjulpet hende med det smertestillende. Men hvis hun stadig virker til at have ondt, og I skønner det nødvendigt at give hende mere smertestillende, så bør I drøfte det med lægen.

Med hensyn til mængden af Mikstur Panodil Junior, så er det rigtigt, at ...


Annonce

... grænsen går ved 10 kg. Hun må dog få 50 mg/kg/døgnet fordelt på 3-4 doser. Hvis jeg forenkler regnestykket, så betyder det, at da hun vejer 7.5 kg, så må hun få ca 100 mg - svarende til ca. 4 ml max 4 gange i døgnet. I har givet hende 2.5 ml og det har hun responderet rigtig godt på, og hun har ikke fået for meget.

Det er netop vigtigt ,at hun ikke får for meget smertestillende, fordi det kan give langsvarige skader på blandt andet leveren og nyrerne.

Alternativet til smertestillende ved tandfrembrud kan være at give hende lidt koldt at gumle på. F.eks. et stykke kold agurk fra køleskabet. Det er et gammelt husmoderråd at tilbyde børn netop agurk, fordi der skulle være noget "lokalbedøvende" netop i agurk.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også prøve med ristede rugbrødsbjælker eller en anden form for skorper, som hun kan gnave i. Nogle børn synes, det er rart med en skorpe at gumle på, når tandkødet er hævet og gør lidt ondt.

Og så kan man også købe gummedråber på apoteket og i helsekostforretninger. Du kan måske få noget lignende, hvor I bor.

Håber du kan bruge dette videre og rigtig god bedring :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce