Annonce

Annonce

Svar: Vågner næsten på klokkeslæt kl. 5


9. februar 2015

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære K´s knap så morgenfrisk mor :)

Tak for dit brev - og stort tillykke med at I venter jer en lillesøster, hvor lyder det dejligt!

Der er rigtig mange ting, som spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt tanke med dig.

For det første - ja så er du jo gravid og selvom der er et par måneder til at lillesøster kommer, så mærkes forandringen allerede nu. Du bærer ikke længere rundt på K som tidligere, du stiller måske en lille smule flere krav til selvhjulpenhed, pladsen på dit skød er blevet mere trang osv. Selvom K er meget lille, så mærker han disse ændringer og det gør naturligt, at han lige nu kan virke lidt mere morglad, har lidt mere brug for dig, virker lidt mere klyngende. Det vil han virke både i løbet af dagen, når han skal sove og også om morgenen - han vil være i din favn, vil ikke have du går, har brug for din nærhed.

Han har også en alder lige nu, hvor han har rigtig meget tankemylder og meget svært ved at sove - faktisk vil mange børn netop i 18-20 måneders alderen have svært ved at falde i søvn og også rigtig svært ved at sove roligt, når først de sover. De kan vågne med skrig om natten og mange oplever anfald af natteskræk i denne alder. Det handler om, at han begynder at have mere farefornemmelsen, altså fornemmelse for at verden ikke kun er sjov og ballade, men også farlig. Og alt hvad han oplever skal bearbejdes, når han sover. Og lige nu drømmer han rigtig meget og når han vågner tidlig morgen, kan det derfor sagtens skyldes, at han vågner af en drøm.

Derfor er det vigtigt at du forsøger at hjælpe ham videre med det samme og forsøger at få ham videre i søvnen før han vågner for meget op, bliver han først for vågen, så er det svært at falde i søvn igen.

Det kan også være en god idé at du taler dagen igennem med ham, når han puttes om aftenen, fordi du derved hjælper ham af med lidt af hans tankemylder, så hans drømmeaktivitet nedsættes lidt. Du kan sætte ord på lidt af det der er sket i løbet af dagen: "Da du stod op i morges, fik du havregrød, umm det smager godt", "så væltede mælken ud over bordet, sikke noget", "så kørte vi i vuggestue, hvor du legede med..", "så faldt ud og slog knæet, AV, det gjorde ondt", "men så fik du plaster på, det var godt"…. Så du taler lidt om det der er sket, både det sjove og det som ikke var så rart.

En godnatgrød som en fast del af putteritualet kan være en rigtig god idé, så du sikrer dig, at han ikke vågner tidlig morgen, fordi han er ...


Annonce

... sulten. Grøden serveres adskilt fra aftensmaden, så I f.eks. spiser aftensmad kl 18, herefter kommer han i bad, får nattøj på osv. Tilbydes grød og lidt mælk i køkkenet, får børstet tænder og puttes så til natten med godnathistorie, lille snak om dagen osv.

En puttebamse, klud eller lignende kan være rigtig godt, fordi den fungerer som substitut for jer, så han kan puttes sig med den, når han vågner og har brug for lidt ekstra kontakt - men lige nu er det nok mor, der er bedst :)

Det er en god idé at tage ham ind til jer, for at signalere at det er sovetid og hjælpe ham til at sove videre - selvom det lyder til ikke helt at virke lige nu… Du kan faktisk også forsøge med en madras på gulvet i hans værelse, så han ikke oplever at komme ud af sit værelse, og du holder fast i at det er sovetid og at I bliver på værelset og dermed med det samme kan hjælpe ham videre, når han vågner.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal være opmærksomme på om han nogle gange når at powernappe på vej hjem fra vuggestue. Da han lige nu står tidligt op og også sover mindre i løbet af dagen, så er han måske træt, når han bliver hentet og hvis han når at tage en lille lur på vejen hjem, så kan det faktisk være forklaringen på, at han vågner tidlig morgen.

Og ja - juniordyne er en rigtig god idé både med den alder og den størrelse som han har nu. Juniordyne anbefales fra 1 års alderen og dynen bør følge barnets behov og ikke størrelsen på sengen. Nogle børn ligger jo i tremmeseng til de er f.eks. 3 år og de har naturligt brug for en større dyne før den alder :) en juniordyne vil naturligt svøbe sig om ham på en anden måde og kan sagtens være med til at give ham mere ro. Får han det for varmt, vil han som du skriver kunne sparke dynen af, men den vil stadig være tæt ved ham og vil være med til at give ro.

Sygdom spiller naturligt også ind - og nej, jeg synes ikke at du skal stikke en næsespray i næsen på ham i løbet af natten. Det vil han blive forskrækket og ked af. Men hvis han virker snottet og irriteret i sine luftveje, når han vågner kl 05, så må du gerne hjælpe ham med at få renset sin næse. Du kan evt. også have lidt lun te parat, så han kan få lidt at drikke, det løsner og derefter vil han måske sove videre. Du kan prøve med lun te i en termokande, men skal naturligvis sikre dig, at temperaturen er passende - det er ikke meningen at du skal til og stå op og lave te kl 05… forstå mig ret:)

Jeg håber, du kan bruge lidt af disse tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce