Annonce

Annonce

Svar: Problemer ved putning - 19 mdr.


4. februar 2015

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lina

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at der - trods alt - er sket fremskridt hos jer, men nogle gange, så havner man i en situation, hvor barnet ligger og holder øje med en og derfor kæmper imod søvnen, og det lyder til at være tilfældet hos jer…

Det er rigtig godt og stadig meget vigtigt, at I putter hende med omsorg, nærhed, sidder hos hende, læser en historie, talt dagen igennem osv. hvor hun ligger stille og roligt i sin seng. Og det lyder som det rigtige tidspunkt, at putte hende 19.45-20.

Men når I har siddet der, læst og sagt godnat, så synes jeg I skal bruge det, jeg kalder for stryge-tøj-metoden. Det går ud på, at I stiller jer på værelset eller i døråbningen og stryger tøj eller lægger tøj sammen. Det er vigtigt at I står, så hun kan se jer og hvor I kan se hende. Der skal være kontakt mellem jer. I skal altså putte hende og derefter stille jer i nærheden, så hun kan se jer og derved oplever at I ikke går - men samtidig viser I hende at I har noget praktisk og kedeligt at lave, når hun skal sove.

Når I står og stryger tøj eller lægger tøj sammen, så viser I hende, at når hun skal sove, så sker der ikke noget spændende. I har noget kedeligt at lave. Der er ikke noget hun går glip af. I er der, men uden at I sidder og venter på at hun skal sove, ligesom hun ikke behøver ligge og holde øje med om I er der. Og dermed kæmper imod søvnen. I kan samtidig verbalt betrygge hende ved at fortælle hende, at I er der, og at I ikke går fra hende.

Hun kan kalde på jer "moaar?!", "faaar?!" og I kan svare "Jeg er lige her, læg du dig ned skat", eller "Nat nat skatter pige, mor passer på dig" ...


Annonce

... eller lignende. I sender herved et signal om at I ikke sidder og venter på at hun skal sove og samtidig er det heller ikke tid til at lege og lave hopla, det I laver er kedeligt, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove. Og hun kan være helt tryg, for I er der stadig væk, blot lidt på afstand.

Hvis hun rejser sig igen og igen, så vil det være en god idé at I beder hende selv lægge sig "læg dig ned skat", en lille kærlig kommando. Når hun selv lægger sig, så er der større sandsynlighed for at hun bliver liggende, hvorimod hvis I går hen og lægger hende igen og igen, så virker det som en fjeder… Nogle gange vil hun, når I har puttet hende, rejse sig, smide sutten ud af sengen eller lignende, den lader I så lille indtil I har ordnet lidt tøj og på vej hen til hende, samler I så sutten op og giver den og putter igen og går hen til jeres vasketøj igen. I strækker altså tiden mellem at hun får sin sut, og at I går frem og tilbage mellem hende og vasketøjet, samtidig med at I stadig er der og derved beroliger.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt kan denne metode så udvides, så I begynder at gå lidt til og fra. I kan f.eks sige "jeg henter lige noget mere tøj, så kommer jeg igen", hvilket I naturligvis så gør. Det er trygt for hende, fordi det hele tiden bekræfter hende i at I kun går kortvarigt og samtidig stiller det ikke nogen krav til hende om at hun skal sove. Hun kan ligge og lytte, hører jeres skridt, en låge der åbner, skridt igen og så er I tilbage, og på den måde lærer hun at det er okay at blive i sengen, også selvom I går - I er ikke forsvundet, men er der stadigvæk:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce