Svar: Hvordan kan jeg få min datter til at bruge sutteflaske?
Kære næsten desperate Stine :)
Tak for dit brev :)
Der er meget stor forskel på at sutte på en flaske og at sutte på et bryst, og selvom din atter tidligere har accepteret flasken, så lyder det lidt som om, at hun næsten har glemt teknikken… Det kan dog også være smagen af mme ,som hun ikke bryder sig om, derfor er det fint, at du har prøvet med vand for at se om det får hende til at tage imod flasken. Du kan også forsøge med udmalket modermælk, så er mælken den mælk hun er vant til og glad for, og det er flasken hun så skal acceptere.
Børn har brug for modermælk eller modermælkserstatning til de er 1 år. Antallet af amninger/flasker falder naturligt i takt med at barnet bliver ældre og på den måde vil afhængigheden af mor - eller at det lige netop er mor der putter blive mindre. De amninger/flasker der forsvinder sidst vil ofte være amningen/flasken inden putning til natten og sen aften - i 10-12 måneders alderen vil det være passende at tilbyde bryst eller flaske to gange dagligt f.eks kl 20 og kl 24…
Hvis du allerede nu ved, at du ikke ønsker at amme til din datter er et år eller du ved at din datter skal passes af andre, og du derfor gerne vil have at hun skal kunne tage imod en flaske, så vil det være en rigtig god idé at du arbejder fast på at lære hende dette. Der er ingen garanti for at det vil lykkes med den alder hun har, men du kan forsøge.
Det vil være en god idé at forsøge en gang dagligt, så det bliver en fast rutine. Det kan også være et forsøg værd at give flasken sen aften, hvor hun måske vil acceptere den fordi hun der spiser mere eller mindre i søvne.
Du kan forsøge dig frem med forskellige typer af flaskesutter for at se om hun vil syns bedre om noget end noget andet. Nogle børn foretrækker en silikonesut, andre børn har det bedre med en latex sut - evt. en flad, anatomisk model med ventil. Atter andre ...
... accepterer bedre en elastisk flaskesut.
Nogle gange hjælper det at du sætter dig med hende som hvis du skulle amme hende, så hun ved hvad der skal ske. Andre gange vil dette frustrere hende, fordi hun hellere vil have brystet. I stedet kan du så prøve at tilbyde hende flasken imens hun f.eks. ligger i sin barnevogn, i sin seng eller er i en skråstol, hvis du har en sådan. Det at være ude af din favn vil nogle gange gøre, at hun lettere accepterer den.
Far kan med fordel forsøge, fordi han ikke dufter af mælk og ikke forbindes med amning.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange lykkes det ved at amme lidt og stille og roligt så lirke brystet ud af munden og flasken ind i stedet. Andre gange kan det lykkes ved at du drypper lidt mme i munden på hende med en 1 ml sprøjte, så hun stille og roligt vænner sig til smagen og så komme flasken i munden på hende, når hun har fået smag for det og er tryg ved smagen af erstatning og så vil hun måske acceptere flasken…
Hvis ikke jeres datter vil tage imod en flaske, så bliver det naturligt lidt problematisk, hvis du tager i byen en hel aften. Jeres datter vil have behov for mælk, for at overgive sig til søvnen og hvis far ikke kan give hende det af flaske, så vil han få rigtig svært ved at trøste og hjælpe hende til ro. Det vil være rigtig synd for dem begge. Hun kan måske godt drikke lidt af en kop, men i 6 måneders alderen er hun stadig så lille, at hun naturligt har brug for mere mælk end hun kan indtage på denne måde og samtidig vil det stadig være naturligt at hun sutter/dier, falder til ro og falder i søvn. Samme effekt får hun ikke ud af at drikke af en kop.
I 9-10 måneders alderen kan hun bedre undvære brystet, men om aftenen vil det være naturligt at hun stadig ammes før hun skal sove… Så skal hun passes vil det være bedst, hvis det kan være i dagtimerne:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer