Svar: Bange for at lave stort
Kære Malene
Tak for dit brev :)
Hvor er det synd, at din dreng skal have problemer med hård mave og have så ondt. Du har helt ret, når du skriver, at det er en ond cirkel, for jo mere han holder igen, jo sværere bliver afføringen at komme af med og så gør det mere ondt og han vil holde mere igen…
Derfor er det også rigtig godt, at du giver ham afføringsmiddel dagligt - enten laktulose eller movicol. Det han bedst kan lide og tager bedst imod. Det er vigtigt at han oplever en periode med blød afføring og uden at det gør ondt, så han glemmer at det kan være ubehageligt. Og han skal have afføringsmiddel fast hver dag og ikke først, når han virker til at have ondt eller du synes, at der er gået for lang tid. Han bliver sandsynligvis nok nødt til at få det gennem flere uger og det er okay - du kan drøfte hvor længe med jeres læge efterhånden, som du oplever at det virker.
Det er fint, at I er henvist til børneafdelingen, så de kan se om de kan finde en fysiologisk forklaring. En del børn får dog forstoppelsesproblemer netop i 2.5 års alderen, og jeg har på et tidspunkt fået at vide af en mave-tarm-børnelæge, at det skyldes enzymændringer. Samtidig får mange børn i denne alder også det man kalder for en perianal ...
... streptokokinfektion, som kan gøre at barnet holder sig, ligesom at en lille rift, som svier og gør ondt, vil kunne gøre at barnet holder igen og derfor bliver forstoppet.
Du skal naturligvis også være opmærksom på hans indtag af kost og meget gerne give ham mad, som kan sætte lidt gang i maven. Det kan f.eks. være sveskemos eller måske en sveskegrød, abrikosgrød eller lignende. Surmælksprodukter er også godt til at stabilisere lidt i maven og faktisk så vil nogle børn godt kunne få sat lidt gang i maven af koldskål. Han bør ikke få for meget af det, men et lille glas som han måske kan drikke en gang imellem. Brød med bløde kerner kan være et forsøg værd - øllebrød dagligt i en periode. Krydret mad som f.eks. en mild karrysovs (f.eks boller i karry) eller en let krydret gryderet, sovsede retter osv. kan også nogle gange være godt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal han have masser af væske. Det er vigtigt at han drikke vand nok. Hvis han ikke er meget for vand, så må du blande lidt frugt i eller måske give ham lidt tynd saft:) Væske nok skal han have.
Motion - det er vigtigt at han rører sig. Og du må gerne hjælpe ham med at kravle, løbe, hoppe, jo mere han kan bevæge sig, jo bedre er det:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.