Annonce

Annonce

Brev:

Motorik og benbevægelser


2. februar 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Motorik og benbevægelser

Kære Helen.

Tak for dine tidligere svar vedrørende søvn og flaske. Det med søvnen løste sig selv uden den helt store indgriben fra min side, og flasken – den besluttede han sig for efter noget tid, at han alligevel godt gad, så det er bare så dejligt at kunne aflevere ham i vuggestuen velvidende, at de kan give ham en flaske, når han trænger. Så selv en baby, der er meget glad for brystet, kan åbenbart lære det:)

Nu kommer så et spørgsmål om motorik. Jeg havde ellers lovet mig selv ikke at sammenligne med andre børn på hans alder, men nu kan jeg alligevel ikke lade være. Han er nu syv måneder og har først forleden dag trillet fra ryg til mave, og det er blevet ved den ene gang. Han kom først rigtigt i gang med at trille fra mave til ryg, da han var over seks måneder. Når han ligger på maven møffer han sig rundt i en 45 graders vinkel, så lidt bevægelse er der – han løfter også ind i mellem benene op under numsen og forsøger at komme fremad, men i det store hele er han egentlig tilfreds nok med at blive på ryggen eller trille om på siden for at nå sine legesager.

Benene derimod kører derudaf non-stop, og det var egentlig i første omgang dét, der gjorde mig lidt bekymret. Vi har altid bare set det som om, at han er fuld af energi (han ligger ligesom og cykler med dem, gerne løftet et stykke over jorden, så der bliver virkelig trænet både mave- og benmuskler), men efter at pædagogerne nu de sidste fjorten dage har kommenteret det så godt som hver dag, så begynder jeg at bekymre mig. Er det normalt? Brænder han mon alt krudtet af på det her benspjætteri frem for at øve sig i at trille og kravle?

Han er en lille kraftkarl at se på med nogle gode muskuløse lårbasser, og lægen siger, at han er rigtig stærk. Men det er som om, at han ikke rigtig formår at bruge musklerne "rigtigt"… eller ikke "gider"? Når jeg sætter ham i den høje stol, så svajer han rundt og har svært ved at holde balancen. Han kan som sådan godt sidde og synker ikke sammen i ryggen, men det er meget svært at give ham mad, når han sidder der og svajer ...


Annonce

... fra side til side. Så nu har jeg sat ham tilbage i skråstolen med tanke på, at han først bør sidde i højstolen, når han ikke skal støttes af puder, men på den måde får han jo heller ikke øvet sig i at sidde ordentligt.

Tror du, at motorikken bare kommer lidt senere? Han har altid været helt utrolig snakkesalig og pludrer løs i forskellige toner og efterhånden med stor variation i lydene. Vi kan føre lange samtaler, han "synger med" og elsker generelt selskab og kommunikation og har, siden han var forholdsvis lille, været meget mere bevidst og kommunikerende end sine jævnaldrende. Det tror jeg også er vigtigt, fordi vi derhjemme taler to sprog og i vuggestuen et tredje, så han bliver formentlig tresproget og dermed rigeligt udfordret på det plan.

Finmotorikken synes jeg er ok. Han kan selv holde om tudkoppen og løfte den op til munden og drikke, og han griber fint om sine legesager, bladrer i bøger, osv. Men skal vi gøre mere for at stimulere ham grovmotorisk, og i så fald hvordan? Vi tumler allerede med ham, giver ham masser af flyveture både op og ned, fra side til side og rundt i cirkler, triller med ham i sengen, cykler med benene, lader ham rejse sig op i siddende, støtter ham i at stå, osv. Er der andet vi kan gøre for at give ham lyst til at bruge sin krop lidt mere varieret, eller skal jeg bare slå koldt vand i blodet og lade det komme af sig selv?

Et lille tillægsspørgsmål: Han falder i søvn ved at bevæge hovedet fra side til side, og dette kan han blive ved med i op til ti minutter, og det gentager sig nogle gange i forbindelse med søvnstadieskift – og nogle gange med lyd på ala wawawawa. Det havde vi bare troet, var hans måde at lulle sig selv i søvn på og ikke set det som et problem, indtil pædagogerne kommenterede det. De havde troet, at han måske var meget stresset over støjniveauet den første dag. Det er dog absolut ikke min fornemmelse, for han virker glad og tilfreds både hjemme og i vuggestuen, hvor han tydeligt nyder at observere de andre børn. Er det noget, du er stødt på før?

Venlig hilsen
Christina

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce