Brev:
Sprog - 20 mdr.
Hej Helen
Så er jeg tilbage med lidt flere spørgsmål, denne gang vedr. sprog hos min søn på knap 20 mdr.
Han fik for 1 1/2 måned siden anlagt dræn pga. væske på det ene øre. Inden da synes vi at det gik lidt langsomt frem med hans sprog. Synes stadig ikke at der er sket det store, selvom han bliver 20 mdr. om 1 uge.
Så nu vil jeg lige høre dig om hvor mange ord han ca. bør kunne på nuværende tidspunkt?
Her er hvad han med sikkerhed kan sige:
Nej, tak, hej, hov, varm, traktor, far, mad, ad, av, hej hej, en masse dyrelyde som muh, øf, vov osv. (samt måske lidt flere jeg ikke lige kan komme på nu)
Herudover nogle "lyde" som vi ved betyder noget, f.eks. baba (storebror), mad mad (tak for mad).
Han forstår stort set alt hvad vi siger til ham/beder ham om (rydde op, hente en kop, komme i bad, finde sine sko m.m.). Der er han fint med.
Når man læser bog med ham og spørger om han kan pege på lastbil, banan, ko, agurk, kop og alt det andet, så klarer han også fint det.
Så det er ikke noget problem for ham at forstå og at kende ordene, men at få ham til at sige dem er en anden sag ...
... :-)
Vi fortæller ham om alt hvad vi laver, det han ser osv. så han får ord på, men han virker ikke selv specielt interesseret i at sige dem/gentage dem.
Hans storebror var meget "fremme i skoene" mht. sprog, og det er måske også det vi holder det op imod. Ved godt at ikke alle børn er lige hurtige, men synes måske at der snart burde ske et eller andet når nu han snart er 20 mdr.
De andre i hans dagpleje (som godt nok er 2 1/2 måned ældre end ham), siger en del ord allerede, også lidt sværere ord som navne på søskende, mormor osv.
Bør vi gøre noget i forhold til sproget eller kommer det af sig selv mon?
Ørelægen sagde til os, at hvis ikke der var sket nogen sprogudvikling efter 3 mdr. efter drænanlæggelsen, så kunne vi rette henvendelse og lade ham se på igen (ved dog ikke hvad hun havde i tankerne).
Mener du at vi har grund til bekymring? Hvor mange ord burde han kunne på nuværende tidspunkt? Og kan vi gøre noget andet for at stimulere sproget? (Andet end det vi allerede gør med at læse bog, fortælle ham om ting vi oplever osv.)
Håber på snarligt svar :-)
Kærlig hilsen
Line
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Negle
Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.
Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.
Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder