Annonce

Annonce

Svar: Flere råd til søvn


25. januar 2015

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev:)

Det lyder som om, at jeres datter nu falder fint i søvn om aftenen og sover godt, indtil tidlig morgen, hvor hun vågner og tydelig ikke vil sove mere. Hun falder også fint i søvn i løbet af dagen. Hun får nu en lur dagligt og sover lidt forskudt alt efter om det er hverdag eller weekend, men det fungerer - og det lyder som om at I gør hvad I kan.

Måske er jeres datter bare en lille lærke? Når man taler om A- og B-mennesker hos voksne, så kalder vi det for Lærker og Ugler hos børn. Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de våger kl 05 og er parate til at komme op og starte dagen…

Uglerne derimod, de elsker aftenerne. De er næsten ikke til at drive i seng, om aftenen vil de rigtig gerne lege og her er de aktive. Om morgenen, er det så svære at få vækket, de har svært ved at vågne og kan næsten ikke overskue påklædning, morgenmad osv.

Om man er det ene eller det andet, betyder egentlig ikke noget, man kan fint trives med begge ting - det bliver først rigtigt en udfordring, når man f.eks. er B-menneske og får en lille Lærke - og det er måske den udfordring I har hos jer…

Ingen af jer forældre trives med at stå op kl 05 om morgenen og I vil derfor gerne have, at jeres datter skal sove lidt længere… Det gør hun ikke og derfor må I forsøge at finde en løsning, som kan tilgodese jer alle tre bedst muligt. Det lyder ikke som om at I lige nu kan gøre så meget for at ændre hendes rytme - desværre:)

Men I kan forsøge at skabe lidt rolige morgener for jer, ved f.eks. at tilbyde hende godnatgrød som en fast del af putteritualet. Det vil nogle gange gøre, at hun ikke vågner helt så tidligt, fordi hun ikke vågner af sult.

I kan også ...


Annonce

... stille en lille tallerken med lidt brød, frugt eller lignende frem til hende sammen med en drypfri kop med vand. Så kan hun tage sig lidt at spise og drikke, når hun vågner. Det kan stå på et lille bord ved siden af sengen og på en måde, hvor hun selv kan få fat på det… Den drypfri kop kan hun evt. have i sengen - I må prøve jer lidt frem.

Mørklægningsgardiner, som holder dagslyset ude vil være en rigtig god idé.

Og I skal være opmærksomme på brug af TV, iPad og lignende tidlig morgen. Lyset fra skærmen vil appellere til vågenhed. Det kan være udmærket som underholdning og hvis det er det, som gør, at I kan sove lidt længere, så må det være sådan. Men det vil være bedre, hvis hun kan underholdes med noget, som ikke skaber lys. Det kunne være en lille båndoptager med en historie eller lidt rolig musik, som hun kan tænde for, ligge og lytte til, men som ikke sender lys ud i rummet. Det er naturligt svært at finde gode aktivitetsmuligheder, når hun ikke er ældre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En spilledåse, som hun måske selv kan trække op ved at hive i en snor - hvis hun er vant til at falde til ro ved en sådan og den lyd, den spiller, så vil hun måske kunne falde i søvn til den igen, når hun vågner tidlig morgen.

Nogle børn falder også til ro ved en CloudB lampe. Der fås forskellige - f.eks.lamper som laver små billeder på væggen og loftet, som hun kan ligge og kikke på og falde til ro ved. Og andre modeller, som kan afspille beroligende lyde eller som en blød bamse, hun kan putte sig med.

Nogle gange vil det hjælpe at tage hende ind til jer, fordi hun så puttes, mærker jeres varme, føler sig helt tryg og omsluttet og kan se at I sover videre. I kan sige "sshh, det er nat, sove nu skat" eller lignende, så hun hører, at det er det, der forventes af hende nu.

Jeg håber, I kan bruge lidt af disse idéer videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce