Annonce

Annonce

Svar: Hyppige amninger


23. januar 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev og velkommen til:)

Det er rigtig dejligt, at både du og din datter er så glade for at amme, og det lyder bestemt ikke som om, at hun mangler noget eller at du ikke har mælk nok. Det lyder dog som om, at hun nu stille og roligt skal vænnes til også at spise anden mad, og derfor er det super, at I så småt er begyndt med lidt skemad, - og så lyder det også som om at hun nu stille og roligt skal lære at falde i søvn uden at have dit bryst i munden. Det er således helt rigtigt det du fornemmer:)

Det vil være rigtig godt at bibeholde den rytme I har nu, hvor jeres datter får 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen. Jeg kan godt se, at hun nogle gange tager 4 mindre lure og hvis hun en dag sover en meget kort middagslur, vil en ekstra lur sandsynligvis være nødvendig og den fleksibilitet er okay. Men det vil som sagt være godt, hvis du kan arbejde på en 3-lurs-rytme.

Det vil også være rigtig godt, at du forsøger med skemad 2 gange dagligt og jeg vil foreslå frokost og aften. Jeg anbefaler at starte om dagen f.eks. grød, og når dette måltid går godt, så kan du begynde med lidt grøntsagsmos om aftenen. I første omgang smagsprøver og max ½ dl. skemad af gangen og dertil vand af kop. Og rytmen skal du forsøge at skabe sådan, at hun tilbydes skemad, når hun vågner og brystet før hun skal sove.

Hun skal altså stadig ammes og mælken skal indgå som en fast del af hendes putteritual, men nu skal du arbejde på at få hende flyttet fra din favn og ned, hvor hun skal sove, før hun sover helt. Når du ammer hende, så skal du forsøge at få hende til at slippe brystet og putte hende derfra og så lulle hende videre i søvnen med din nærhed, dine kærtegn osv. Du kan trille hende i barnevognen og på den måde lulle hende i søvn eller du kan lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen.

Hvis du ammer hende og flyttere hende til seng eller barnevogn, så skal du forsøge at svøbe hende godt i dynen eller evt. bruge en voksipose eller lignende. Skifte hende, svøbe hende i dynen eller putte hende i soveposen og så amme hende imens hun er svøbt. Det vil gøre at skiftet fra din favn og ned, hvor hun skal sove bliver mindre voldsomt og mere trygt for hende. Se på hendes øjne, lyt til hendes vejrtrækning, flyt hende fra din favn lige der, hvor hun tydeligt er ved at falde i søvn, næsten sover, men ikke sover helt. Hun skal ikke være rigtigt vågen, men vågen nok til at registrere, at hun flyttes og hvor hun bliver lagt. Stå ved hende, hold dine hænder beroligende på hende, så hun kan mærke at du er der og lul hende så videre ind i søvnen.

Hvis du lægger dig og ammer hende i dobbeltsengen, så skal du arbejde på at trække brystet til dig før hun sover helt. Altså lirke brystet forsigtigt ud af ...


Annonce

... munden på hende. I starten søger hun det igen, og det får hun, dier igen, falder til ro og du lirker det atter ud. Det skal du måske gøre flere gange, og det er helt okay.

Samtidig med at du gør dette, så beroliger du hende ved at holde hende i hånden, kærtegne hende, holde din hånd på hendes hofte, når hun ligger ved siden af dig, så hun lulles lidt, beroliges lidt og stille og roligt skal hun så lære at komme videre i søvnen netop med disse kærtegn, og uden at du behøver give brystet. Hun lærer altså at falde i søvn med din nærhed og uden at have brystet i munden. Og når hun kan dette om dagen, så kan du begynde at øve det om aftenen og om natten. Ligesom du også kan øve at hun ikke behøver falde i søvn ved siden af dig, men kan flyttes over i sin seng og hjælpes videre i søvnen der.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 06/07: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Amms og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes smagsprøver til max ½ dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13. Du må meget gerne lægge dig med hende her og amme hende en ekstra gang eller trille hende en tur i barnevognen, for på den måde at holde hende sovende, så luren midt på dagen bliver den længste lur.

Eftermiddag 16: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til dagens 3 lur

Aften 18: Tilbydes smagsprøver på lidt grøntsagsmos, max ½ dl., vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet kan dog variere lidt efter, hvor sent og hvor lang hendes 3. lur er.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge sider, gerne med en skiftning imellem de to sider - altså amme, skifte og amme igen og derefter puttes i seng.

Midt nat 03: Ammes. De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne trappe ud af denne amning samtidig med at antallet af måltider om dagen sættes op…

Det vil være en god idé, at du efter amning sen aften putter din datter i egen seng og forsøger at få hende til at sove videre der, så hun ikke ligger tæt på dig og kan dufte din mælk. Når og hvis hun så vågner, så skal du naurligvis forsøge at finde ud af, om hun søger brystet eller om hun kan beroliges med hænder, kærtegn osv. Har hu brug for mælken, så skal hun naturligvis ammes, men ofte vil det være en drøm som vækker hende og her skal du ikke per automatik amme, men i stedet forsøge at hjælpe hende videre med stillingsskift osv.

Pas på at du ikke kommer ind i en ny vane, hvor du i stedet for brystet begynder at give hende sut eller flaske i munden:) Prøv at sige til dig selv, at hun skal hjælpes videre med så lidt aktivitet fra din side som muligt:)

Jeg håber, du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende og glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce