Svar: Rytme - 18 mdr.
Kære Lina
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, at I synes det er synd at vække jeres datter om morgenen, hvor hun sover allerbedst og som udgangspunkt skal børn også have lov til at sove, når de sover. Man kan sige at børn sover, når de har brug for at sove og vågner, når de ikke har brug for mere søvn…
MEN, hverdagen skal også fungere og når man ikke er ældre end 1.5 år gammel og skal have overskud til vuggestue og leg og udvikling hele dagen, så kan tingene ikke hænge sammen, hvis man først sover kl 22. Derfor er der noget fornuftigt i at jeres datter lærer at sove allerede kl 20. For at lære hende dette, så skal I putte hende så sent, at I med sikkerhed ved, at hun vil kunne sove og stille og roligt rykke hendes puttetidspunkt frem - jf. mit tidligere brev. Men samtidig med at I gør dette, så skal hendes dagsplan holdes. Det er nemlig ikke meningen at nattesøvnen skal forlænges om morgenen - den skal forlænges om aftenen. Ligesom hendes dagssøvn heller ikke skal forlænges. Hun skalk ikke pluddelig begynde at sove 5 timer om dagen og 8 timer om natten, hun skal hjælpes ind i en rytme, som vil være god for hende og den hverdag hun jo har.
Og det betyder faktisk at I skal vække hende om morgenen, hvis hun ikke vågner af sig selv, så dagen ikke nogle gange starter kl 07 og andre gange kl 10. Jo mere fast stå op tidspunkt hun har, jo mere fast vil hendes middagslur også ligge, ligesom hun vil have faste spisetider, faste legetider osv. Det vil alt sammen påvirke hendes indre ur og dermed hendes fornemmelse for hvornår hun har brug for at sove og hvornår det er tid til at være vågen og aktiv - og dermed vil hendes puttetidspunkt om aftenen også stille og roligt passe sig ind.
En plan for ...
... dagen, som vil passe til hendes alder og den rytme hun sandsynligvis forventes at skulle passe ind i i vuggestuen kan se således ud:
Tidlig morgen - vækkes, hvis hun ikke vågner af sig selv, så hun er parat til at spise morgenmad samme tid hver dag.
Morgen 7-7.30: Havregrød, letmælk af kop.
Afleveres i vuggestuen
Formiddag 9: Tilbydes lidt brød og frugt, vand af kop.
Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg, det kan også være varm mad. Variation mellem kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, brød osv. Vand af kop.
Puttes til middagslur - sover f.eks. fra 12-14
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15: Frugt og brød, måske lidt tykmælk med rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop
Før aftensmad 17: Tilbydes lidt grønt, vand af kop.
Aften 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter. Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød ca kl 19-19.30, letmælk af kop. Får børstet tænder.
Puttes med godnathistorie, sang osv. som nu og ca kl 19.30-20 og sover uden mælk eller vand til næste morgen tidlig, hvor hun så vækkes stille og roligt, hvis hun ikke vågner af sig selv, så hele rytmen ikke skrider.
Det betyder også at I skal passe på i weekenden. Når hun ikke er ældre end hun er vil hun have meget svært ved at variere sin rytme. Det vil derfor være en god idé, at I forøger at holde samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend. Hvis hun i weekenden får lov til at sove til f.eks. kl 9 (selvom det kan være super dejligt), så vil hele rytmen ændre sig og så har I problemer igen, når hverdagen starter mandag morgen…:)
Jeg håber, I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.