Svar: Nyfödd i slutet på mars?
Kære Mamma til snart två barn :)
Tak for dit brev, hvor er det dejligt, at I venter jer en lillebror :)
Vejret i marts måned kan skifte meget. Det kan være rigtig koldt, frostvejr, snevejr og blæsende. Det kan også være mildt og forårsagtigt.
Uld er rigtig godt. Det kan være undertøj i uld og nattøj i uld eller måske en sovedragt i uld. Uld har den fordel, at det kan suge op til 40% af sin egen vægt, så hvis jeres lille baby sveder lidt, så suger ulden og han bliver stadig holdt tør.
I barnevognen vil han sandsynligvis have brug for ca 3. lag tøj - undertøj, en sparkedragt og en tyk trøje eller en sovedragt/sovepose. Derudover en babydyne eller han kan puttes i en voksipose eller lignende. Han vil også have brug for en lille hue, handsker, strømper på fødderne, et par små futter på fødderne, hvis han ikke ligger i en pose eller en dragt med fødder. Og så skal du altid mærke ham i nakken. Hvis han virker kold, så har han for lidt tøj på. Virker han svedig og klam i nakken, så har han for meget tøj på. Han skal virke lige tilpas.
Med hensyn til seng, så behøver han i begyndelse ikke at ligge i tremmesengen, men kan ligge i sin lift, en vugge eller måske i en bedside crib. Mange børn vil gerne ud af deres tremmeseng, når de bliver omkring 2.5 år, så måske storebror alligevel skal have en ny seng, og lillebror så kan arve tremmesengen.
Madrassen i sengen skal være fast og lidt hård. Barnet må ikke kunne synke ned i madrassen. Du kan vælge mellem skummadrasser, latexmadrasser eller madrasser i naturmaterialer. Generelt er det en god idé, hvis madrassen kan vaskes ved 60 grader. Det gælder også madrasser til lift og barnevogn - det er dog svært at få plads til en sengemadras i vaskemaskinen…
Med hensyn til nattøj, så kan du bruge uld, en blanding mellem uld/bomuld eller uld/silke eller ren bomuld. Det kan være en god idé at bruge en bodystocking fremfor todelt undertøj, da der så er mere hold på tøjet og den lille ikke skiller ad på midten. Uden på undertøjet vil det være rigtig fint med en sparkedragt i bomuld, gerne med lange ærmer og lange ben og med fødder - eller små strømper og evt. lidt små futter. I løbet af dagen vil en velourdragt ofte være blød og dejlig, når det er vinter og koldt, men det kan godt blive for varmt under en dyne.
Hvorvidt I får ...
... brug for en bæresele afhænger helt af, hvordan I regner med at bevæge jer rundt. Måske vil I have mere glæde af en slynge, måske kan jeres lillebror ligeså godt ligge i sin barnevogn, når I f.eks. er oppe at handle eller lignende… Hvis I har en sele fra storebror, så kan I bruge den samme. Hvis I ikke har brugt det til ham, så er det heller ikke sikkert, at I får brug for det til lillebror… I skal måske se tiden lidt an, det er ikke noget I behøver købe før han kommer:)
ErgoBaby findes i forskellige udgaver og man kan blandt andet få en type med babyindsats. Det betyder, at den kan bruges til lillebror, men faktisk også til storebror - den kan bruges til børn op til ca 20 kg - og man kan bære barnet på ryggen. Hvis I går meget lange ture og vandrer meget, så vil det måske være en god idé at vælge denne. Babybjørn laver også mange forskellige typer og har også lavet en model, som kan bruges i længere tid. Deres klassiske bæresele kan bruges til barnet vejer ca 11 kg.
Generelt må man sige, at der er stor forskel på en bæresele og en slynge. I en bæresele vil hele barnets vægt ofte hvile på et bærestykke mellem barnets ben. Det betyder at barnet "hænger" mere og at der ikke er ret meget støtte af barnets hoved og ryg, samtidig med at barnet sidder meget op. Derfor må en bæresele ikke bruges mere end 10-20 minutter af gangen i starten. Fordelen ved en bæresele er dog, at den er let at bruge, - let at tage på og så er man igang…

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I en slynge vil barnet ofte blive støttet bedre. Barnet vil ikke "hænge" på samme måde og der vil være en bedre vægtfordeling, en bedre ergonomi for barnet. Mange forældre oplever også, at det er lettere at gå med barnet i en slynge, de får ikke selv ondt i ryggen af at bære på barnet. Det kan dog kræve lidt tilvænning at bruge en slynge.
Der findes efterhånden rigtig mange typer af bæreseler og slynger på markedet, og de fleste af dem er rigtig gode. Du er dog nødt til at prøve dig frem for at se, hvad der passer jer bedst. Der er også forskel på, om det er dig eller din mand, som mest vil bruge slyngen eller bæreselen. Det er også en overvejelse værd, at I skal købe en, som passer til den voksne, som vil bruge den mest… især hvis I er meget forskellige i højde og drøjde:)
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
Viden om børn:
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet