Svar: Syren i frugt og tandbørstning
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Syreskader på tænderne kommer normalt af, at man spiser eller drikker syreholdige produkter. Det kan være sodavand, juice, saftevand, spiser slik som f.eks. syrlige vingummier, drikker smoothies og spiser frugt.
Tandlægeforeningen har lavet en plakat, som viser hvilke fødevarer og drikke, der giver syreskader på tænderne - jeg vil se om jeg kan finde den og sende dig et link i en separat mail:)
I forhold til at undgså syreskader, så anbefaler tandlægeforeningen følgende:
- Begræns jeres datters indtag af sodavand, saft og juice (også de sukkerfri produkter).
- Giv hende almindelig postevand og mælk i stedet for.
- Skal hun tilbydes drikke som indeholder syre f.eks. juice, smoothies eller lignende, så er det vigtigt, at hun drikker det over kort tid. ...
... Og hun må gerne lære at drikke det af sugerør, så væsken ikke rammer tænderne.
- Når hun har spist noget surt, så giv hende rent vand at drikke og se om I kan få hende til at skylle munden med rent vand.
- Giv hende de syrlige drikke sammen med et hovedmåltid, hvor maden virker neutraliserende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Børst ikke hendes tænder lige efter, at hun har fået en syrlig drik, spist noget syrligt eller kastet op - det sliber på tandemaljen. Skyl i stedet munden med vand.
- Børst ikke hendes tænder lige før hun skal spise noget syreholdigt. Så fjerner I den hinde, der beskytter emaljen mod ætsning.
Jeg kan desværre ikke finde nogen præcis tidsangivelse for, hvor længe der skal gå mellem indtag af f.eks. frugt og tandbørstning, men jeg håber du kan bruge ovenstående videre:)
Fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.