Annonce

Annonce

Svar: Putning - svær at putte


13. januar 2015

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne-Mette

Tak for dit brev :)

Jeres datter har brug for ca 13.5 times søvn i døgnet, med den alder hun har. Dette er et gennemsnit, så nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre.

Jeres datter sover ofte fra kl ca 19 til 06 - altså 11 timer. Om formiddagen sover hun en times formiddagslur? Og en middagslur på 1.5 time - altså ialt 13.5 times søvn i døgnet og præcist som hun bør, hvis man skal regne på hendes behov. Sover hun en meget længere formiddagslur, så hun sover mere om dagen, så kan hendes nattesøvn naturligvis være kortere og så kan det godt være, at I skal forsøge at putte hende lidt senere end I gør lige nu.

I skal også være opmærksomme på om hun nogle gange falder i søvn på vej hjem fra dagpleje. Hvis hun falder i søvn sidst på eftermiddagen, det vil sige efter kl 16, så kan dette være forklaringen på, at hun har svært ved at sove om aftenen og ofte ikke sover, når I putter hende.

Du spørger om det kan være tryghed, hun søger - og det kan det godt. Hvad sker der, når I går fra hende, når I går ud af værelset? Græder hun, rejser hun sig og strækker armene op mod jer, signalerer hun "gå ikke fra mig?". Hvis det er tilfældet, så skal I blive hos hende, give hende den nærhed og kontakt hun har brug for, for at kunne overgive sig til søvnen.

Ligger hun og tumler rundt, har svært ved at finde fysisk ro, virker til at have en stor rastløshed i kroppen osv.? Så kan I godt gå ud kortvarigt, og lade hende tumle lidt og på den måde få brugt lidt energi og derefter vil det være rigtig godt, hvis I så går ind til hende, sætter jer hos hende, holder hænderne på hendes krop og hjælper hende til fysisk ro. Mange børn vil f.eks. have glæde af at blive puttet på maven og hvor du så står og ...


Annonce

... stryger med dine hænder ned over ryggen og blenumsen og tilbage igen og igen og… Det hjælper med at slappe af i kroppen og overgive sig til søvnen.

Hvis hun virker spilvågen og slet ikke parat til at sove, når I putter hende og hun bare virker til at ville lege og underholdes, så skal I prøve at putte hende senere og altså først putte hende, når I er sikre på, at hun er parat til at sove. Det vil sige, at hvis hun først sover kl 20.30, så skal I ikke putte hende før kl 20.30. Her med samme ritual, som I plejer, godnatgrød, børste tænder, putte med godnathistorie osv. og så hjælpe hende med at sove - enten ved at I sidder der eller går, det afhænger af hendes behov og så skal hun falde i søvn i løbet af 10-15 minutter.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig med at I putter hende sent om aftenen, så skal hendes rytme om dagen holdes.Det er ikke dagssøvnen som skal forlænges, men nattesøvnen. Og når hun har lært at falde i søvn om aftenen, så rykker I stille og roligt puttetidspunktet frem. I bruger hele tiden samme ritual, men i stedet for at putte hende kl 20.30, så puttes hun 20.15, så kl 20, så 19.45 osv. indtil I rammer det tidspunkt, hvor I fornemmer eller har regnet jer frem til at hun skal sove.

Husk dog på, at hun lige nu har en lidt svær periode og naturligt vil søge jeres ekstra kontakt meget. Hun har rigtig meget brug for at se jer, mærke jer osv. når hun skal overgive sig til søvnen (jf. tidligere svar til jer). Det er derfor rigtig godt givet ud, at I sætter jer hos hende og hjælpe hende med at overgive sig til søvnen. Det er bedre at bruge 15 minutter på dette og hun så falder trygt i søvn, end at I går til og fra og putningen trækker 1.5 time ud og alle bliver frustrerede:)

Håber I kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce