Svar: Svær at putte!
Kære Luise
Tak for dit brev :)
Der kan være flere forklaringer på, hvorfor jeres lille dreng pludselig har svært ved at overgive sig til søvnen og klynger sig lidt ekstra til dig - og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Jeg tror ikke umiddelbart, at jeres besøg hos din søster har nogen betydning, det er sandsynligvis tilfældigt. Det kan dog ikke udlukkes, at det at I har været sammen over et par dage, naturligt har givet ekstra oplevelser at bearbejde og dermed har det været svære for ham at overgive sig til søvnen og også at sove.
Sygdom - ondt for tænder, ondt i ørerne, halsen, blærebetændelse forkølelse osv. vil alt sammen kunne spille ind på søvnen og give dårlig søvn. Og ofte ser man de første tegn på sygdom ved manglende appetit og dårlig søvn.
Han kan, som du selv skriver, naturligvis også være overtræt. Det er rigtig vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham til en fast rytme i løbet af dagen og han skal stadig have to lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Især da han ofte vågner allerede kl 06, vil han sandsynligvis have brug for en god formiddagslur - og hans middagslur vil måske skulle ligge lidt senere, så han også vågner senere op fra middagsluren og eftermiddagen således ikke bliver så lang.
Og ja - det kan også være at han har brug for at komme i seng allerede kl 19. Du skal regne med at han har behov for ca 13.5-14 timers søvn i døgnet og sover han 11 timer i løbet af natten f.eks. fra 19 til 06, så vil han altså skulle sove 2.5-3 timer i løbet af dagen fordelt på to lure. Da han står tidligt op, vil hans formiddagslur sandsynligvis ligge allerede omkring kl 9 - hvilket ofte passer rigtig godt med vuggestuens rytme - men tror du, at hvis han får lov til at sove formiddagslur til han vågner af sig selv, at han så kan sove middagslur lidt senere end nu, netop for at dagen bedre kan hænge sammen for ham? Det kunne være et forsøg værd. Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at hans søvnbehov har ligget lidt under gennemsnittet, og det er naturligvis okay, men vær opmærksom på, at han lige nu godt kan have behov for mere søvn igen.
Og så spilller hans alder og udvikling også ind. Han er måske godt igang med at rejse sig ved tingene - måske forsøger han at tage de første skridt? Eller han kravler rundt i fuld fart… Det at han motorisk nu er rigtig godt igang, gør at verden opleves på en helt ny måde, han får langt flere indtryk og samtidig vil han have en stor motorisk uro. Det vil være rigtig svært for ham at finde fysisk ro. Det er svært at ligge stille, når ...
... han skal sove, det er svært at slappe af i kroppen. Hans behov for at rejse sig, hive sig op ved tremmerne, tumle rundt, sparke med benene, baske med hænderne osv. vil naturligt være der. Du skal her prøve at vurdere, om han har brug for tid, hvor han tumler rundt eller om du skal være der.
Nogle gange vil det netop hjælpe at lade ham ligge lidt for sig selv, hvor han lige får forbrændt lidt ekstra energi, hvorefter han så er parat til at slappe af og her kan du så sætte dig hos ham, berolige og betrygge og han falder så i søvn. Andre gange vil det være nødvendigt at du er der fra starten, sætter dig hos ham, holder dine hænder på hans krop for på den måde at hjælpe ham til fysisk ro, hvorved han så vil kunne koble fra og falde i søvn. Nogle børn har glæde af at blive puttet på maven og du så sidder og stryger dine hænder ned af ryggen og blenumsen og tilbage igen.
En juniordyne er det tid til nu. Den kan være med til at give større fysisk ro, når han skal sove og den vil svøbe sig omkring ham på en anden måde end babydynen gør.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En godnathistorie kan så småt introduceres og kan være rigtig godt. Du kan sidde og læse lidt for ham, vise ham billeder og han lærer at falde til ro ved din stemme og det at du er der, men stadig hvor han ligger stille og roligt i sin seng.
Du skriver "jeg nænner ikke at snige mig ud, når han sover" - og det forstår jeg godt. Det er i princippet fint, at han puttes i sin seng og forbinder sengen med stedet hvor han sover - ligesom han også godt må falde i søvn, uden at du behøver være der - hvis han kan:) Men hans alder og udvikling kan gøre at han har ekstra meget brug for at se dig, for at han kan sove. Og hvis du forsøger at gå fra ham, så bliver han ekstra ked af det og så er det vigtigt, at du ikke går.
Børn der klynger sig til voksne, for at kunne falde i søvn, har naturligt brug for at vi er der. Det giver langt bedre søvnvaner på sigt, at du derfor prioriterer at være der, sidde hos ham og han så falder i søvn i løbet af 10-15 minutter - fremfor at du vælger at gå og han så ender med at græde sig i søvn og ikke forstår, hvorfor du går fra ham eller hvor du går hen. Han er så lille, at han ikke kan forholde sig til tid og derfor ved han ikke, når du går, om du er væk i 5 timer eller i 5 minutter - for ham er du forsvundet, når han ikke kan se dig. Derfor kan det være en god idé at prioritere, at være der, betrygge og berolige og på den måde gøre ham tryg ved fortsat at sove i sin seng:)
Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.