Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove om aftenen - 5 mdr.


8. december 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har læst i min bog om børn og søvn, tak:)

Det gennemsnitlige søvnbehov for børn på 5.5 måned er 14.5-15 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være fordelt sådan, at barnet sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på eftermiddagen eller først på aftenen - og alt efter hvornår dagens 3. lur ligger og hvor lang den er, vil det naturligt påvirke puttetidspunktet om aftenen. Det betyder, at hvis barnet har en tidlig rytme og dermed sover tidligt hele dagen igennem, så vil barnet naturligt ofte også gå tidligere i seng om aftenen, hvor mange børn dog i denne alder, vil sove deres lure sent og dagens 3. lur ligger måske omkring kl 17.30-18, hvorfor puttetidspunktet til natten måske først er omkring kl 21…

Når børn protesterer mod at skulle sove og protesterer mod den normale kl 20 putning, så er man altså nødt til at se på hele dagens rytme og samlede søvnmængde, for at finde ud af, om det skyldes at puttetidspunket er forkert. Og du fortæller at jeres datter sover en del - ofte 5-7 timer i løbet af dagen - og det må hun naturligvis gerne. Dagssøvnen er vigtig for hende. Men det betyder naturligt også at hendes nattesøvn så vil blive kortere og sover hun f.eks. 6 timer om dagen, vil natten måske kun skulle vare 9 timer. Hvis hun står op ca kl 7.30, så betyder det at hendes puttetidspunkt vil være omkring kl 22.30 - og det lyder helt fint, da du jo netop fortæller, at hun ofte har en sen søvnrytme og ofte sover sin 3. lur mellem kl 19-20.

Det er vigtigt, at du prøver at vurdere, hvorvidt din datter trives med sin rytme. Der er i princippet ikke noget i vejen for, at du lader hende sove som hun gør og at hun har den rytme hun har. Hun tager ikke skade af at gå sent i seng - samlet set får hun jo sin søvn og sit behov rigtig fint dækket. Og som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget der fungerer. Men måske trives du ikke med det og derfor må man nogle gange ændre på barnets rytme, for at få hverdagen til at fungere for mor og far. Og det er okay ...


Annonce

... - jeg er helt med på, at du har brug for søvnen:)

Du må godt begynde at vække hende om morgenen, de dage, hvor hun ikke vågner af sig selv, så dagen stille og roligt begynder at starte til samme tid. Jo mere ens dagen starter, jo mere ens rytme vil hun naturligt ofte også få resten af dagen.

Så kan du overveje om du vil forsøge at afkorte hendes formiddagslur lidt, så hun sover en lidt kortere lur her og dermed kommer til at sove middagslur lidt tidligere - og powernap tidligere og dermed også får et tidligere puttetidspunkt. Det er i givet fald vigtigt, at du ikke fra den ene dag til den anden fjerner en time af hendes lur, men at du gør det med små bitte skridt, så du f.eks. afkorter luren med 15 minutter af gangen. Du må således gerne arbejde på en rytme, hvor hun samlet sover f.eks. ca 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, vågner med en lille ekstra amning omkring kl 7, hvor dagen starter.

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur, sover her måske 2 timer.

Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13, sover her også gerne 2 timer


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-17: Ammes efter behov

Puttes til dagens 3. lur, hvor hun sover måske 1 times tid

Aften 18.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes hyppigt aftenen i igennem og puttes til natten ca kl 20.30 med en amning - tidspunktet vil naturligt variere efter, hvor lang og hvor sent hendes 3 lur er.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre

Midt nat 03: Ammes efter behov og sover videre.

Du skal altså lige nu prøve at vurdere, hvor meget du føler det nødvendigt at afkorte i dagssøvnen, for at du kan komme i seng og få din søvn - og hvad din datter trives med. Det er rigtig vigtigt, at I begge trives! Og du skal prøve at fornemme behovet hos jer hver især og hvad der vil fungere bedst:)

Håber du kan bruge mine tanker og dagsplanen lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce