Annonce

Annonce

Svar: Dårlig søvn


7. december 2014

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Charlotte

Tak for dit brev:)

Når børn er 3-4 måneder gamle, så sker der rigtig meget med dem udviklingsmæssigt og dermed også med deres søvn - og rigtig mange oplever, at deres barn pludselig begynder at powernappe mere i løbet af dagen og at de længere lure dermed pludselig forsvinder.

Det handler om, at søvnen rent fysiologisk ændrer sig nu - søvnen ændre sammensætning og begynder at indeholde flere stadier og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet og våger derfor op. Og her er det netop rigtig vigtigt og rigtig godt, at du hjælper din dreng til at komme videre i søvnen, så han får den lidt længere lur, som han har behov for. Og ja - du må gerne trille ham en tur, ligesom du også meget gerne må prøve at lægge dig med ham og amme ham i søvn i dobbeltsengen. Det kan faktisk nogle gange gøre, at han ikke bliver så frustreret ved brystet, men netop vil tage imod og spise lidt mere og så falde i søvn. Og du må gerne blive liggende hos ham med brystet parat, så når han efter 20-30 minutter begynder at søge og viser tegn til at ville vågne op, så tilbyder du brystet med det samme, han spiser og sover så videre - og hver vil han så ofte kunne sove et lidt længere søvnstræk.

Han har også en alder lige nu, hvor han er mere bevidst og begynder at kunne se længere. Han skelner mere tydeligt imellem om I er hjemme eller ude, om det er dig eller en fremmede der holder ham osv. Og når han spiser, så lader han sig ofte også forstyrre. Han ammes, spiser, slipper - kigger efter ting, tager måske fat igen, slipper og gider så alligevel ikke mere, det er sjovere at lege og være opmærksom på verden.

Det betyder at man meget let kan komme ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser og atter slatsover - hele dagen igennem og derfor kan det være en rigtig god idé at arbejde på at barnet får lidt mere mad. I første omgang handler det om at barnet skal have mere mælk, at barnet skal ammes lidt hyppigere - det vil øge mælkemængden og give barnet mere ro i maven - og forhåbentlig bedre søvn. Jeg ved fra dit tidligere brev, at vi har talt om muligheden for at supplere med en flaske og det kan godt være nødvendigt at gøre dette nu.

Du skal prøve at arbejde på en rytme, hvor din dreng hjælpes til at sove 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Og så skal du prøve om du kan skabe en rytme, hvor han tilbydes mælk før han skal sove. Når du ammer, vil det som sagt være fint at du lægger dig med ham og ammer ham i din seng. Hvis du supplerer med en flaske, vil det være fint at du putter ham i barnevognen og giver ham mælken der, så han oplever at få lov til at falde i søvn, hvor han er og uden at han bliver ked af det skift, der kan være mellem din favn og ned, hvor han skal sove - det er ...


Annonce

... vigtigt, at han er tryg, glad og rolig, når han bliver puttet og ikke græder sig i søvn.
En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre, vågner ofte også med en ekstra amning og dagen begynder

Formiddag: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes/flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes/flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes/flaske - spiser ofte hyppigt i løbet af aftenen og tanker op til natten. Tidspunktet for putning afhænger af hvor sent den 3. lur ligger.

Sen aften: Ammes/flaske, spiser mere eller mindre i søvne

Midt nat: Ammes/flaske


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder som om at han nogle gange kan være lidt svær at aflæse. Det kan være svært helt at tyde, hvornår han er sulten og hvornår han ikke er - og hvis du lægger ham for meget til, så bliver han irriteret ved brystet. Derfor skal han naturligvis ikke presses unødigt, men det er samtidig vigtigt, at han får mælk nok.

Hvis han pludselig sover en lang lur, så vil han naturligt være sulten/tørstig, når han vågner og have behov for brystet her, men før han så skal sove igen, vil det være godt atter at tilbyde brystet. Det vil sige, at du skal prøve at lægge ham til, når han vågner og lade ham spise det, han har behov for der. Derefter leger du med ham, tumler med ham, stimulerer ham rigtig godt både fysisk og mentalt - og inden han så skal sove igen, så ammer du ham igen.

Det er vigtigt at tilbyde brystet som en fast del af putteritualet og nogle gange vil han die kortvarigt, måske kun tage toppen og slukke tørsten og det er helt okay. Andre gange vil han die i længere tid og spise mere - det regulerer han selv.

Det kan være en god idé at amme fra det ene bryst, når han vågner og amme fra modsatte bryst inden han så puttes. Og hvis han så kun tager toppen fra bryst nummer to, så starter du på det bryst, når han vågner og lader ham spise i bund der, hvorefter du så leger, tumler osv. og tilbyder toppen af modsatte bryst før næste putning.

Og så kan det som sagt også være fint at supplere med en flaske, så han f.eks. får brystet, når han vågner og får lidt af en flaske, når han så puttes eller omvendt - hvad du nu fornemmer kan fungere bedst hos jer:) Ligesom det er rigtig fint, at du nogle gange beroliger ham med sang og vugger ham og efter ca 10 minutter, så tager han imod brystet og kan så overgive sig til søvnen ved at du triller ham en tur. Du skal lige nu gøre det, som virker bedst og gøre det uden at være bange for dårlige vaner eller andet. Vigtigste er det at han får mælk nok og søvn nok - ikke hvordan:)

Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse om søvnen netop i 3-4 måneders alderen og de udfordringer, den giver:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce