Annonce

Annonce

Svar: Søvn - at holde i hånd


27. november 2014

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Susanne

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig:)

Der er mange ting, som spiller ind hos jer. Det er f.eks. en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at jeres datter får både mad og væske nok hele dagen igennem. Du fortæller at du giver skemad 3-4 gange dagligt og det er rigtig vigtigt, at I nu får skabt en helt fast rytme hele dagen igennem, hvor hun tilbydes mange små måltider, vand af kop og også stadig ammes. Det vil være relevant med fire amninger i døgnet med den alder hun har og jeg vil anbefale at disse fire amninger ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan arbejde på at hun kommer op til samme tid hver dag. Jo mere fast stå op tidspunkt I har, jo mere rytme vil der komme resten af dagen. Hun skal derfor op, have morgengrød og starte dagen til samme tid og på samme måde hver dag, ligesom hun skal spise resten af sine måltider, være aktiv, sove sine lure osv. til samme tid hver dag.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at skabe en rytme hvor hun altid tilbydes skemad, når hun vågner, samt vand af kop og før hun så skal sove middagslur, skal hun også ammes, ligesom hun skal ammes før hun puttes til natten. Formiddag og eftermiddag skal hun ikke længere tilbydes bryst og eftermiddagsluren skal I, som du også fornemmer, forsøge at undvære. For at nå frem til dette vil det være rigtig godt, hvis du kan prøve at skabe en rytme, hvor hun ikke sover alt for tidligt hele dagen igennem, for så bliver eftermiddagen naturligt for lang for hende.

Det kan evt. hjælpe jer, at give hende et bad mellem formiddagslur og middagslur. Badet stimulerer hende både motorisk og mentalt og efter badet kan hun så få frokost, blive ammet og sove en god og forhåbenligt længere middagslur - som så gør, at hun kan være vågen og aktiv til hun så puttes om aftenen kl ca 19.30-20

Ud fra dette ser min dagsplan således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur og må her gerne hjælpes til at sove blot 45 minutter f.eks. ved at du triller hende en tur. Sover hun mere er det naturligvis okay og kan hun sov ca 5 kvarter som tidligere, er det rigtig fint:)

Kommer i bad, aktiveres rigtig godt motorisk og mentalt.

Frokost 12: Ristede rugbrødsbjælker i hånden, og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller mos fra glas eller frost. Vand af kop.

Ammes rigtig godt og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 - tidspunktet vil naturligvis variere efter hvor lang en formiddagslur hun har taget. Du kan her lægge dig med hende og amme hende i din seng, hvis det holder hende sovende eller du kan trille hende en tur i barnevognen:)

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk frugt i hånden og du følger efter med flerkornsgrød med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet bliver mere og mere familiemad - kød, fisk, kartofler, ris, grøntsager. Netop nu er risretter med sovs f.eks. boller i karrry ...


Annonce

... eller rødspætte med ris og mild karrysovs en rigtig god ret :) Vand af kop.

Ammes rigtig godt og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Ammes rigtig godt og puttes i egen seng og sover så uden mælk til næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen. At sove igennem i denne alder er at sove 5.5-6 timer uden mælk…

Med hensyn til at holde i hånden, så lyder det som om at det begynder at blive en bevidst søgning og at du derfor kan få skabt en afhængighed af dig, som naturligvis på sigt kan være uhensigtsmæssig. Det behøver det ikke at være - hvis du er indstillet på at sidde hos din datter, holde hende i hånden og hun så sover i løbet af ca 15 minutter netop fordi du er der og giver hende denne trygge kontakt, så er det helt fint, så må du meget gerne gøre dette. Men hvis du kan mærke på dig selv, at du er træt af det og egentlig ikke rigtig har lyst til at holde hende i hånden, så kan det være en god idé, at du lærer hende at sove uden dette.

I første omgang om dagen og om formiddagen ved at du sætter hende i barnevognen og triller hende en tur og først putter hende, når hun tydeligt viser sig parat til at sove og på en måde vænner hende til at falde i søvn uden både bryst og hånd - og ved middagsluren ved at du f.eks. lægger dig og ammer hende og her holder hende i hånden, men stille og roligt også forsøger at få hende til at slippe og falde til ro ved at du ligger ved siden af hende, hun kan mærke dig osv. Og hvor hånden er der, beroliger og betrygger, men uden at I leger.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det handler om søvnassociationer, og hun har naturligt brug for noget trygt og genkendeligt når hun skal sove - og det kan godt være din hånd, ligesom også dine kærtegn, måden du putter hende på, beroligende ord du siger osv. alt sammen spille ind. Jeres rutiner omkring skiftning, at hun puttes i en sovedragt, sovepose eller lignende, får en sut, måske en sutteklud osv. Det giver også genkendelighed og dermed tryghed på sigt. Når hun oplever disse ting, så ved hun at det er tid til at sove, og det vil hjælpe hende til at overgive sig til søvnen.

De fleste børn vil når de er mellem 12-18 måneder gamle begynde at kunne bruge en puttebamse bevidst, ligesom de i den alder vil have glæde af en godnathistorie. Og i den forbindelse kan hun godt lære at bruge noget andet end din hånd - hun kan i den alder godt vænnes til et nyt ritual, som vil gøre hende tryg ved at falde i søvn. Så det er ikke sådan, at hun ikke kan lære at sove uden at holde dig i hånden, men du skal naturligvis overveje, hvad der virker bedst for jer nu, og hvad du gerne vil fremover. Og som udgangspunkt skal du gøre det, som du føler virker rigtigt. Du skal ikke gøre noget som føles forkert, for så er det forkert.

Det er rigtig vigtigt, at jeres datter er tryg ved at sove og forbinder det med noget rart. Jo mere tryg hun er ved at falde i søvn, jo bedre søvnvaner vil der være at bygge videre på fremover og det er derfor vigtigt ikke at gøre putningen til en kamp. Samtidig med, at du som sagt skal være bevidst om, at de rutiner du skaber for jeres datter nu, naturligt vil følge hende fremover - og derfor skal du overveje, hvilke rutiner du har og hvad du prioriterer:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre:)

Fortsat held og lykke - og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce