Brev:
Amning og søvn om natten
Kære Helen
Tak for dit svar omkring vores søns grovmotoriske udvikling. De mere balanceudviklende tumlelege lavede vi, da han var helt lille, men efterhånden som kiloen kom på og armene blev trætte, gik de lidt i glemmebogen. Vi er nu begyndt at snurre og hænge på hovedet igen og har det rigtig sjovt med det og det har været rart at få det mentale fokus flyttet fra mavelejet, der efterhånden var mere en sur pligt end en leg – og det er faktisk som om, han synes det er sjovere at ligge på maven, efter en vildt snurretur.
Jeg har et andet spørgsmål, der drejer sig om amning og søvn om natten. Vi har helt siden vores søn var lille, brugt din bog omkring børn og søvn og været rigtig glade for den. I det store hele sover han godt. Da han var under 4 mdr. sov han 8 timer i streg uden mad om natten, men ganske efter bogen, skete der noget med hans søvn ved de 4 mdr. og han begyndte at have flere opvågninger både om dagen og om natten. Nu er han 6 mdr. og der er kommet godt styr på dagslurene igen og han sover typisk 2 lure om dagen (fra kl. 9-11 og fra kl. 14-15/16). Vi putter ham til nat kl. 20 og han står op kl. 07. I en lang periode vågnede han kl. 05, men han har efterhånden lært at sove videre fra 05-07 – dog med amningen til hjælp her. Da han blev 6 mdr. besluttede vi at droppe amningen midt nat og har nu kørt en uge uden denne – og er lidt i tvivl om vi skal blive ved uden denne, da han nu har en lang vågenperiode om natten nu – i nat fra 01-04…
Han har siden han var 4 mdr. fået grød/mos og taget vældig godt imod det. Blev før dette ammet fuldt. I starten holdt vi lidt igen med fast føde, men efter han er blevet 6 mdr. siger han selv stop når han er mæt. Han får 3 måltider dagligt samt lidt frugtmos (1/2 dl.) om eftermiddagen. Om morgenen (kl. 8) får han grød med frugtmos (havregrød, øllebrød, flerkornsgrød), til aften (kl. 18) får han forskellige slags grøntsagsmos med en lille kødbolle el. noget fisk i eller evt. lidt af vores mad, hvis vi får noget, der er egnet til ham og til frokost (kl. 12) får han oftest et måltid lign. aftensmaden, men ind i mellem kan han også få øllebrød el. flerkornsgrød.
Han spiser typisk 1-1½ dl. og drikker vand af kop. Jeg ammer ham derudover 6 gange dagligt. Ikke på faste klokkeslæt, men han melder sig rimelig fast kl. 9, 13, 17, 19, 23 og 05. Før vi droppede natamningen ammede jeg ham også kl. 01-02, men det var ikke altid han ville have mælk her og vi blev ofte begge forvirrede og irriterede, når jeg lidt i søvne lagde ham til og han ikke ville spise. Han vågnede så helt op og synes nok, det var lidt underligt, at han fik proppet et bryst i munden og var efterfølgende svær at få i søvn igen. Mit indtryk er, at han får en del mælk ved mig og når han en sjælden gang i mellem springer en amning over, fx fordi far giver en flaske, malker jeg uden problemer 100-150 ml. ud med hånden uden at føle brystet er helt så tømt som når han har spist. Også derfor tænkte vi, at han godt kunne undvære amningen midt nat. Han vejer nu ca. 9 kg. og har fulgt den samme kurve siden 5 ugers US.
Han er nem at putte. Han har altid været en effektiv ...
... spiser (max 10 min) og er stort set aldrig, heller ikke da han var lille, faldet i søvn ved brystet. Om dagen puttes han i voksipose i barnevognen på altanen. Vi giver ham sutten, synger en lille sang for ham, siger godnat og går, hvorefter han 9 ud af 10 gange falder i søvn af sig selv uden brok. Da han var mindre vuggede vi vognen, men det har, de sidste 2 mdr., ikke været nødvendigt. Om natten sover han i tremmeseng, koblet på vores seng, og putteritualet er stort set det samme, han ligger dog lidt mere uroligt i indsovningen, men lægges vågen i sengen og finder selv roen i løbet af 5-10 min. Vi skiftes til at putte til nat, hvorfor det også var en fordel for min kæreste, at vi fik skilt amningen og putningen. Således ammer jeg ham ikke i soveværelset.
Han har en del små opvågninger om natten, som han ikke har om dagen, og har altid haft det. Han vågner ofte ikke helt op, men ligger og mosler rundt og klynker lidt. Vi har prøvet at lade ham ligge selv, men så vågner han helt op og pludre og smiler og er så noget svær at få i seng igen. Han græder stort set aldrig når han vågner. Oftest har han i opvågningerne blot brug for en hånd på maven og hjælp til at komme om på siden og ind i mellem vil han gerne have sutten, men han lader også til at kunne finde roen uden denne. Efter denne lange smøre kommer så problemet.
Den opvågning han har kl. 01-02, hvor han før plejede at blive ammet, er ret svært for ham, at komme videre fra. Vi har været i gang uden natamningen i en uge og de første 3 dage var opvågningen kl. 01 kun ca. 30 min. Far tog ham ned i sengen ved siden af sig, når han begyndte at mosle rundt og han faldt i søvn her ret hurtigt. Jeg sov i et andet rum. Vi tænkte, at det var fint. Tænkte, at han savnede nærheden midt nat og ikke maden, og at vi efterfølgende, når han var ”afvænnet” fra amningen, måtte prøve at få ham tilbage til egen seng. Også fordi vi påtænker, at han skal på eget værelse omkring 1. dec.
Jeg er nu rykket tilbage i soveværelset. Det er stadig far der ligger ved siden af ham og tager ham om natten, men de sidste 3 nætter er opvågningen blevet længere og længere, først 1 time, så 2 timer og i nat 3 timer. I nat var han også ked af det – det har han slet ikke været de andre nætter – og jeg endte med at amme ham kl. 04 i stedet for kl. 05 – han fik stadig morgenmad kl. 8 som vanligt. Nu er vi derfor blevet i tvivl, om han alligevel ikke kan undvære amningen midt nat eller om vi skal gøre noget andet. Skal vi tilbyde ham lidt vand? Skal jeg rykke ud af soveværelset igen? Eller skal jeg acceptere, at han ikke var klar til at undvære amningen og begynde at amme ham midt nat igen? Og i så fald, hvornår kan vi prøve igen?
Vi er ret gode til at aflaste hinanden, så vi kan fint få sovet og fungerer, selvom vi er vågnet nogle timer om natten – det vi er nervøse for, er mere at vores søn får ødelagt sin rytme ved at være vågen om natten i flere timer. Jeg må dog indrømme, at jeg er ret indstillet på, ikke at skulle amme midt nat, men hvis det slet og ret er min søns behov må jeg vel accepterer det… Håber du har et godt råd.
Med velig hilsen
Madsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S